Recept za lenju sarmu: Jelo koje sarmoljupci mogu da naprave u samo pola sata (bez pečenja)

Ukrajinski recept koristi sveži kupus koji se u ovoj verziji ne omotava oko mesa, ali možete koristiti i ukiseljeni ako ne želite da se odreknete poznatog ukusa.
Recept za lenju sarmu: Jelo koje sarmoljupci mogu da naprave u samo pola sata (bez pečenja)
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Holubci (golubci) je ukrajinski naziv za sarmu čije je tradicionalna verzija prilično slična našoj. Sinonim je za zimu, a kako zahteva dosta posla, često se priprema za posebne prilike.
 
Ali zato se neko dosetio da napravi slično jelo, jednako bogatog ukusa i s istim sastojcima - ali koje je gotovo za samo pola sata (bez pečenja). Sarmoljupci, ako vam je dosta motanja sarmi, ovo je pravi recept za vas.
Ukrajinski recept koristi sveži kupus koji se u ovoj verziji ne omotava oko mesa, ali možete koristiti i ukiseljeni ako ne želite da se odreknete poznatog ukusa. Takođe, možete koristiti mešavinu mlevene junetine i svinjetine, ako vam je draža od same svinjetine. Količina sastojaka iz recepta nahraniće četvoro gladnih.
Sastojci:
 
- 5 kašičica maslaca, nasečenog na komadiće
- 3 manje šargarepe, oguljene, krupno narendane
- 1 velika glavica luka, naseckana na sitno
- 3 čena belog luka, naseckana na sitno
- ½ manje glavice kupusa ili kiselog kupusa, naseckanog
- so
- ½ kg mlevene svinjetine
- 2 šoljice ohlađenog skuvanog pirinča dugog zrna
- 4 kašičice aleve paprike
- sveže mleveni biber
- 700 ml pasiranog paradajza
- kisela pavlala i krupno nasečena mirođija, za posluživanje
- sveži hleb, za posluživanje
 
Priprema:
 
1. Otopite maslac u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, beli luk i šargarepu i dinstajte dok šargarepa ne omekša, a luk ne postane staklast, 10-ak minuta. Trećinu smese premestite u zdelu i ostavite sa strane.
 
2. U tiganj sa dinstanim povrćem dodajte nasečeni kupus, posolite i dinstajte dok kupus ne omekša, oko 10 do 12 minuta. Prebacite u drugu zdelu i ostavite da se ohladi.
 
3. Zagrejete rernu na 200 stepeni.
 
4. Dodajte u ohlađenu smesu s kupusom mleveno meso i dve šoljice skuvanog belog pirinča, pola navedene količine mlevene paprike i biber po želji i sve izmešajte rukama.
 
5. Vlažnim rukama od smese napravite 10 sarmica i poređajte ih u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje.
6. U trećinu odvojenog dinstanog povrća dodajte pasirani paradajz, posolite i dodajte preostalu mlevenu papriku pa promešajte. Prelijte umak preko sarmica i lagano protresite posudu kako bi prekrio i dno. Pecite 40-45 minuta.
 
7. Izvadite sarmice iz rerne i prelijte ih kiselom pavlakom. Pospite mirođijom i posolite.
 
8. Poslužite uz sveži hleb i po želji dodajte još kisele pavlake, a možete uz to poslužiti i pire krompir.

Teme

sarma
  • Dragana N

    21.01.2024 12:41
    Sarma-musaka
    Podmazati tepsiju i poredjati listove kupusa. Izdinstati luk, meso, pirinač, sa svim redovnim začinima za sarmu pa sipati preko listova, ponoviti listove, pa smesu za sarmu i zavrsiti sa listovima. Zaliti začinjenom vodom, pokriti folijom i krčkati u rerni 2-3 sata. Gotovo je kad se zapeče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće