Avokado - od omiljene namirnice do pada popularnosti: Zašto ga sve više ljudi odbacuje?
Avokado je poslednjih nekoliko godina pravi hit u svetu - iako je ovo tropsko voće iz prašuma Srednje i Južne Amerike vekovima deo tamošnjih kuhinja, tek je ove decenije postalo popularno širom sveta.
Foto: Pixabay
Međutim, prema svemu sudeći, popularnost mu sve više pada.
Naime, sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti. Razlog je taj što avokado ima ogroman ugljenični otisak, za njegov rast je potrebno 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja.
Alternativa avokadu
Tomasina Majers, suvlasnica lanca meksičkih restorana "Wahaca", 2021. godine predstavila je umak za koji smatra da je dobra alternativa popularnom gvakamole - Wahacamole umak inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od boba, zelenog čilija, limete i korijandera.
Međutim, ovaj restoran nije jedini koji je smanjio korišćenje avokada ili ga potpuno izbacio iz upotrebe.
U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena predložio alternativu gvakamoleu napravljenu od paste od tikvica i semenki bundeve, šef Santjago Lastra uključio je umak u stilu gvakamolea napravljen od pistaća i fermentisanih ogrozda na jelovnik u svom meksičkom restoranu u Londonu, a irski ugostitelj JP McMahon razvio je alternativu napravljenu od čičoke.
Proizvodnja i transport avokada
Avokado raste na drveću, a ta činjenica svakako mu ide u prilog. Naime, drveće hvata ugljen-dioksid iz atmosfere i zauzvrat ispušta kiseonik, a njihovo korenje takođe pomaže u zaštiti tla od erozije. Drvo avokada potiče iz Meksika, gde se većina avokada još uzgaja, ali se danas, osim u Meksiku, avokado uzgaja i širom sveta u tropskim i suptropskim klimama.
Postojeće plantaže avokada, ako se njima dobro upravlja, nisu problematične. Međutim, budući da potražnja za avokadom raste, u nekim područjima nastaju problemi. Kada se zemlja raščisti kako bi se napravilo mesta za stabla avokada ili se voda preusmeri iz potoka i reka radi navodnjavanja, ugljenični i vodeni otisak avokada raste.
To ne znači nužno da je avokado loš, to jednostavno znači da njegova proizvodnja nije toliko održiva. Dok se to ne popravi, i dalje možemo povremeno uživati u avokadu, ali ne bismo trebalo da ga jedemo svakodnevno kako bismo izbegli tako visoku potražnju.
Šta je gore za životnu sredinu - proizvodnja avokada ili mesa?
Osim toga, stablima avokada potrebno je više vode nego drugim stablima - za uzgoj jednog avokada potrebno je 320 litara vode. Ipak, u poređenju s mesom, avokado je ipak beskrajno bolji - za proizvodnju 150 grama junetine potrebno je 2.315 litara vode, za istu količinu svinjetine potrebno je 900 litara, a za piletinu 650 litara.
Avokado se takođe često koristi kao zamena za maslac, kao kremasti namaz ili u desertima, a da biste proizveli prosečnu količinu maslaca veličine avokada potrebno vam je čak 833 litre vode.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.
16.09.2024.•
3
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocenjenih suvih mesa na svetu.
"Savršena oluja": Cena kafe raste i zbog najsmrdljivijeg voća na svetu
15.09.2024.•
2
Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost.
VIDEO: Ovaj sendvič je francuski ponos, već 100 godina je simbol njihove kuhinje
15.09.2024.•
0
Zahlađenje omogućava da se priprema sva ona fina i malo izdašnija hrana koju smo tokom vrućina izbegavali.
Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
12.09.2024.•
39
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
4
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
2
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
0
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
31.08.2024.•
0
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Hoće li biti Plazma keksa?
30.08.2024.•
27
Određenih pakovanja "Plazma keksa" trenutno nema u svim prodavnicama.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
28.08.2024.•
1
Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
28.08.2024.•
2
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
27.08.2024.•
3
Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
26.08.2024.•
0
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
25.08.2024.•
0
Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
25.08.2024.•
0
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Koliko proteina bi trebalo da se konzumira tokom jednog obroka?
25.08.2024.•
0
Protein je jedan od četiri makronutrijenta koje morate svakodnevno da unosite da biste se osećali siti, podržali rast mišića i održali opšte zdravlje.
Komentari 2
Darkoni
Maki
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar