Pet grešaka koje treba da izbegavate kad pravite gulaš
Nema ništa bolje od toplog, ukusnog gulaša, pogotovo tokom hladnijih meseci. Mada u teoriji deluje kao jelo koje se jednostavno priprema, mnogima to ipak ne polazi za rukom.
Foto: Pixabay
Ako planirate da spremate gulaš, Punkufer savetuje da izbegnete sledećih pet grešaka.
Greška #1: Izbor lošeg komada mesa za gulaš
U jelo možete staviti komade bilo koje vrste mesa - od živinskog, preko zečetine i svinjetine, pa do junetine.
Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine i od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cenovno povoljniji.
Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.
Greška #2: Prekratko kuvanje mesa
Da li ste ikad čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće učiniti.
Nemojte žuriti s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama.
Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u mekanu masu koja će se topiti u ustima.
Greška #3: Netrljanje mesa paprikom
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju ovog popularnog jela. No, umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa pa ih propržite u masti.
Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog obroka. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Zatmerije, na ovaj način se priprema tradicionalni mađarski gulaš.
Greška #4: Stavljanje povrća u šerpu u isto vreme kad i meso
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ga stavljate u isto vreme kad i meso, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom.
Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja.
Ako stavljate grašak u gulaš, dodajte ga dvadeset minuta pre kraja kuvanja.
Greška #5: Korišćenje gotove mešavine začina
Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i malo majčine dušice i lovorov list.
Ako kuvate s gotovim mešavinama začina, nećete postići tu suptilnost ukusa.
Naprotiv, mogli biste da uništite višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Danas je Svetski dan baklave - njeni sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
14
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
1
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Komentari 3
mrva
Mirjana
Bozeee svasta
Milos
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar