Losos - još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje
Već smo pisali o tome da sve više ljudi odbacuje avokado, namirnicu koja je donedavno bila na vrhuncu popularnosti, ali već neko vreme ista sudbina čeka i losos, omiljenu masnu ribu.
Foto: Pixabay
Iako je losos nekada bio poslastica rezervisana za posebne prilike s obzirom na dosta visoku cenu, poslednjih godina viđamo ga svuda, a ova "morska piletina" već je počela polako da nestaje s jelovnika brojnih restorana. Restorani, kafići i hoteli širom sveta odbacuju uzgojeni losos.
Uticaj uzgojenog lososa na životnu sredinu
Losos je globalno vrlo popularna riba, od Japana do Britanije, a uz to je najviše konzumirana riba u Severnoj Americi - gotovo 140 miliona lososa pojede se svake godine. Osim toga, prodaja uzgojenog lososa širom sveta prelazi sedam milijardi dolara godišnje, a proizvodnja i dalje raste.
Uzgoj lososa, pak, može imati negativne uticaje na planetu iz više razloga, kao što je zagađenje voda, s obzirom na to da uzgoj lososa u kavezima ili na farmama zahteva velike količine hrane, a nepojedena hrana i izmet lososa mogu značajno zagaditi okolne vode.
To može dovesti do eutrofikacije, povećanja nivoa hranjivih materija u vodi, što može uzrokovati rast algi i smanjenje kiseonika u vodi, a to, pak, ima negativne posledice na druge vrste u ekosistemu. Uz to, uzgoj lososa često zahteva i upotrebu antibiotika i hemikalija. To može dovesti do stvaranja otpornih sojeva bakterija i zagađenja vode ovim materijama.
Da bi se proizvela hrana za uzgoj lososa, često se koristi riblje brašno, što može doprineti prekomernom izlovu drugih vrsta riba, čime se opet narušava ravnoteža u morskim ekosistemima. Takođe, farme za uzgoj lososa zahtevaju energiju za održavanje sistema za filtraciju vode, ventilaciju i slično. Ta potrošnja energije, kao i svaka druga preterana potrošnja, može imati negativne efekte na klimatske promene ukoliko ceo svet nastavi redovno da jede ovu ribu.
Može li losos postati protein s najnižim karbonskim otiskom?
Problem sa u uvodu spomenutim avokadom je to što ostavlja velik karbonski otisak, ali otisak industrije uzgojene ribe nizak je u poređenju s drugim uzgojenim životinjama. Osim toga, karbonski otisak uzgojenog lososa može da varirati u zavisnosti od toga odakle potiče, pa čak i na koji se način prevozi. Logično, prevoz lososa iz Norveške u SAD avionom učetvorostručiće karbonski otisak u poređenju s kamionskim prevozom u Francusku.
Dalje, hrana čini otprilike 80 odsto karbonskog otiska u procesu proizvodnje lososa, a to je ono riblje brašno koje smo pomenuli. Svaka manja promena u ishrani može imati velik uticaj na ukupni karbonski otisak uzgojenog lososa.
Naime, tokom protekle decenije industrija lososa fokusirala se na smanjenje morskih sastojaka u hrani, što je rezultiralo pretežno biljnom ishranom. Posledica toga je povećanje karbonskog otiska te industrije jer u proizvodnji biljnih sastojaka nastaje više štetnih hemikalija nego u proizvodnji morskih sastojaka.
Povećanje udela biljnih sastojaka predstavlja novi niz izazova za industriju lososa, poput smanjenja karbonskog otiska bez povećanja količine morskog sadržaja u hrani za losose. Postizanje takvih ciljeva prvo počinje s ishranom, a za svaku kompaniju koja se bavi uzgojem lososa i želi da smanji svoj karbonski otisak najbolje mesto za početak je saradnja s dobavljačem hrane za životinje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
0
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Jedu vam se palačinke ali ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
12.01.2025.•
0
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Komentari 2
Zokins
Savesnik
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar