
Losos - još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje
Već smo pisali o tome da sve više ljudi odbacuje avokado, namirnicu koja je donedavno bila na vrhuncu popularnosti, ali već neko vreme ista sudbina čeka i losos, omiljenu masnu ribu.

Foto: Pixabay
Iako je losos nekada bio poslastica rezervisana za posebne prilike s obzirom na dosta visoku cenu, poslednjih godina viđamo ga svuda, a ova "morska piletina" već je počela polako da nestaje s jelovnika brojnih restorana. Restorani, kafići i hoteli širom sveta odbacuju uzgojeni losos.
Uticaj uzgojenog lososa na životnu sredinu
Losos je globalno vrlo popularna riba, od Japana do Britanije, a uz to je najviše konzumirana riba u Severnoj Americi - gotovo 140 miliona lososa pojede se svake godine. Osim toga, prodaja uzgojenog lososa širom sveta prelazi sedam milijardi dolara godišnje, a proizvodnja i dalje raste.
Uzgoj lososa, pak, može imati negativne uticaje na planetu iz više razloga, kao što je zagađenje voda, s obzirom na to da uzgoj lososa u kavezima ili na farmama zahteva velike količine hrane, a nepojedena hrana i izmet lososa mogu značajno zagaditi okolne vode.
To može dovesti do eutrofikacije, povećanja nivoa hranjivih materija u vodi, što može uzrokovati rast algi i smanjenje kiseonika u vodi, a to, pak, ima negativne posledice na druge vrste u ekosistemu. Uz to, uzgoj lososa često zahteva i upotrebu antibiotika i hemikalija. To može dovesti do stvaranja otpornih sojeva bakterija i zagađenja vode ovim materijama.
Da bi se proizvela hrana za uzgoj lososa, često se koristi riblje brašno, što može doprineti prekomernom izlovu drugih vrsta riba, čime se opet narušava ravnoteža u morskim ekosistemima. Takođe, farme za uzgoj lososa zahtevaju energiju za održavanje sistema za filtraciju vode, ventilaciju i slično. Ta potrošnja energije, kao i svaka druga preterana potrošnja, može imati negativne efekte na klimatske promene ukoliko ceo svet nastavi redovno da jede ovu ribu.
Može li losos postati protein s najnižim karbonskim otiskom?
Problem sa u uvodu spomenutim avokadom je to što ostavlja velik karbonski otisak, ali otisak industrije uzgojene ribe nizak je u poređenju s drugim uzgojenim životinjama. Osim toga, karbonski otisak uzgojenog lososa može da varirati u zavisnosti od toga odakle potiče, pa čak i na koji se način prevozi. Logično, prevoz lososa iz Norveške u SAD avionom učetvorostručiće karbonski otisak u poređenju s kamionskim prevozom u Francusku.
Dalje, hrana čini otprilike 80 odsto karbonskog otiska u procesu proizvodnje lososa, a to je ono riblje brašno koje smo pomenuli. Svaka manja promena u ishrani može imati velik uticaj na ukupni karbonski otisak uzgojenog lososa.
Naime, tokom protekle decenije industrija lososa fokusirala se na smanjenje morskih sastojaka u hrani, što je rezultiralo pretežno biljnom ishranom. Posledica toga je povećanje karbonskog otiska te industrije jer u proizvodnji biljnih sastojaka nastaje više štetnih hemikalija nego u proizvodnji morskih sastojaka.
Povećanje udela biljnih sastojaka predstavlja novi niz izazova za industriju lososa, poput smanjenja karbonskog otiska bez povećanja količine morskog sadržaja u hrani za losose. Postizanje takvih ciljeva prvo počinje s ishranom, a za svaku kompaniju koja se bavi uzgojem lososa i želi da smanji svoj karbonski otisak najbolje mesto za početak je saradnja s dobavljačem hrane za životinje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
3
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Komentari 2
Zokins
Savesnik
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar