Ove namirnice bi mogle da nestanu u narednih 100 godina
Novija istraživanja ističu da bi određene namirnice mogle nestati do 2123. godine jer se ljudi u svetu sve više preusmeravaju na održivost i etičku ishranu.
Foto: Pixabay
Naime, futurolozi predviđaju da će namirnice poput čokolade, avokada i plodova mora prestati da se koriste, a to je zato što sve više ljudi brine o važnosti ishrane.
Istraživanje LNER-a pokazalo je da jedan od sedam Britanaca veruje da će do 2123. godine svi obroci biti na biljnoj bazi, a mnogi ukazuju na negativan uticaj ishrane koja sadrži meso.
Futurolog Robin Fegen navodi da uprkos tome što mnogi ljudi ne mogu da zamisle svoj život bez čokolade, ona bi ipak mogla "izumreti". Umesto toga, održivi kakao može postati nova zamena, pružajući iste slatke i ugodne ukuse kao čokolada, ali s manjim uticajem na životnu sredinu.
"Održivost, etika i ishrana postaju sve važniji kada je reč o hrani. Genetska modifikacija mogla bi značiti da ove sastojke možemo učiniti jednako dobrog ukusa kao što je čokolada, omogućujući nam da uživamo u ukusnom desertu, a da pritom nudi i zdravstvene prednosti", navodi Fegen.
Takođe objašnjava da osim što će stablo kakaovca biti teško nabaviti, biće mu potrebni i posebni uslovi kako bi se uzgajao, pa pretpostavlja da će se ljudi okrenuti jednostavnijim alternativama iz svog okruženja.
"Zahvaljujući klimatskim promenama već vidimo dramatično smanjenje stabala kakaovca pa je vrlo moguće da će se čokolada prirodno filtrirati iz naše ishrane postepeno zamenjena lako proizvedenim, održivijim alternativama", dodao je on.
Ipak, dok se očekuje da će neke namirnice nestati, mogle bi ih zameniti crvi i insekti. Prema istom istraživanju, čak 52 odsto Britanaca spremno je da jede jela koja se temelje na insektima.
Zanimljivo je da 30 odsto Britanaca predviđa da do 2123. godine neće postojati nešto poput takozvane nezdrave hrane zahvaljujući genetskoj modifikaciji i zamenama. Britanci su takođe spremni da smanje konzumaciju mesa, a 38 odsto ih je reklo da bi razmislilo o tome da postanu vegetarijanci ili vegani.
Na kraju, jedan od pet Britanaca očekuje da će avokado potpuno nestati iz naše ishrane do 2123. godine, zajedno s plodovima mora i pilećim nagetsima.
Prema istraživanju LNER-a, prvih 10 namirnica kojima preti izumiranje 2123. godine su: plodovi mora/riba (36 odsto), pileći nagetsi (32 odsto), govedina 30 odsto, svinjetina (28 odsto), tofu (27 odsto), med (22 odsto), avokado (20 odsto), leblebije (16 odsto), čokolada (11 odsto) i mleko (11 odsto).
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
0
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 1
w/e
Nece biti nezdrave hrane, ali ne znamo da li je hrana koja ce je zameniti nezdrava. Pritom se bezuslovno prihvata pretpostavka da je meso nezdravo, sto se protivi svemu sto znamo.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar