Predlog za ručak: Irski paprikaš

Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Predlog za ručak: Irski paprikaš
Foto: 021.rs
U zavisnosti od toga kako se spremi, sličan je našem paprikašu ili gulašu.
 
Tradicionalno se pravi od jagnjetine, ali može se spremati i sa govedinom.
Sastojci:
 
1 kg jagnjetine ili govedine (najbolje plećka) naseckanog na kockice
500 ml pilećeg bujona
500 ml tamnog piva po želji
2-3 velike glavice crnog luka, iseckanog na kockice
3-4 šargarepe, isečene na kolutove
3 krompira, isečena na kockice
4 kašike maslaca
1 kašika brašna
2 lista lovora
1 grančica sveže majčine dušice ili začina po želji
So i biber po ukusu

Priprema:

  • U loncu ili većoj šerpi rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte isečeno meso i pržite ga sa svih strana dok ne porumeni.
  • Dodajte sitno isečeni luk i dinstajte još 5 minuta, ili dok luk ne omekša.
  • Pospite brašno preko mesa i luka, dobro promešajte i dinstajte još minut.
  • Prelijte bujonom i pivom (ako koristite). Dodajte lovorove listove, majčinu dušicu, so i biber. Promešajte, pojačajte vatru i dovedite do ključanja.
  • Smanjite vatru, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena, ili dok meso ne omekša.
  • Dodajte isečenu šargarepu i kuvajte još 20 minuta.
  • Na kraju dodajte isečen krompir i kuvajte još 10-ak minuta, ili dok krompir ne omekša.
  • Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Serviranje:
 
Irski paprikaš tradicionalno se servira vruć, u dubokim tanjirima sa hlebom. Možete ga poslužiti i sa pirinčem.
 
Savet:
 
Za bogatiji ukus, meso možete prethodno marinirati u pivu preko noći. Ako vam ostane paprikaša, on je još ukusniji sutradan.
  • ZX

    07.05.2024 08:06
    Čuvajte zdravlje
    @ ?
    Ko ima para za jagnjetinu?

    Ma ona nije zdrava. Ima mnogo holesterina.
  • Limanac

    06.05.2024 22:03
    @?
    I to jos oko praznika.
  • Averel

    06.05.2024 21:25
    A menta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće