Nemojte da bacate peteljke jagoda: Evo zašto

Stručnjaci su otkrili da su peteljke od jagoda deo koji svakako treba iskoristiti.
Nemojte da bacate peteljke jagoda: Evo zašto
Foto: Pixabay
Hirurg dr Karanu Rajanu objašnjava kako vrh jagode, odnosno njen lisnati deo, ima nutritivnu vrednost jednaku samoj bobici, piše N1.
 
"Lišće je prepuno polifenola, koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice", otkrio je doktor.
Nastavio je da objašnjava, kako se navodi, da gornji deo sadrži i druge hranjive tvari poput magnezijuma, kao i dodatnu količinu vlakana.
 
Peteljke jagoda takođe možemo da koristimo u razne druge svrhe, navodi se u tekstu. Bloger o hrani, piše N1, The Purposeful Pantry naveo je niz recepata za vrhove jagoda, uključujući sirće, sirupe, čaj, pa čak i salsu.
Zdravstvene prednosti jagoda
 
Istraživanje koje je u avgustu 2023. objavio Univerzitet San Dijego, piše u tekstu, pokazalo je da svakodnevna konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, sniziti krvni pritisak i povećati antioksidativni kapacitet osobe.
 
Osim toga, Alison Talman, registrovana dijetetičarka i osnivačica Nurišd Rautc (Nourished Routes) razgovarala je s Medikal njuz tudej, i rekla da očekuje više istraživanja koja pronalaze vezu između ovih slatkih bobica i prevencije raka, navodi se.

"Veza između jagoda i zdravlja creva, jagoda i zdravlja mozga, te jagoda i zdravlja srca dobro je istražena. Volela bih da postoji više istraživanja o jagodama i prevenciji raka, budući da imaju antioksidativne komponente", dodala je ona.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.