VIDEO: Pepsi je nekad imao potpuno drugačije ime

Ljudi ovih dana na društvenim mrežama otkrivaju kako se originalo zvalo piće Pepsi (i poprilično su iznenađeni).
VIDEO: Pepsi je nekad imao potpuno drugačije ime
Foto: Pixabay
Godine 1893. Gejleb D. Bredam iz američke Severne Karoline počeo je da prodaje gazirano piće u lokalnoj apoteci nakon što je napustio fakultet. Razmišljajući o imenu pića, odlučio je da upotrebi svoje prezime Bredam, odnosno da ga skrati. Piće je nazvao - "Brad's Drink" iliti Bredovo piće.
Tek deset godina kasnije kupio je pravo na ime Pep kola, od jednog konkurenta, i piće odlučio da nazove - Pepsi kola, a nakon toga skraćeno je na Pepsi. 
Naziv Pepsi izveden je iz grčke reči za "varenje", što ima smisla kada pogledate stari slogan brenda. 
 
"Uzbuđuje, okrepljuje, pomaže u varenju", glasio je slogan pod kojim se Pepsi nekad reklamirao. Uprkos verovanju, pepsin nikad nije bio sastojak Pepsi kole.
U početku se Pepsi borio s finansijskom stabilnošću, kompanija je bankrotirala 1923, ali ju je kasnije kupio i oživeo Čarls Gut, koji je i promenio formulu.
 

Teme

Pepsi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.