Sedam znakova po kojima možete prepoznati zrelu i sočnu lubenicu

Dolaskom leta počela je i sezona lubenica, omiljenih letnjih namirnica za osveženje.
Sedam znakova po kojima možete prepoznati zrelu i sočnu lubenicu
Foto: Pixabay
Možete je konzumirati čak i ako ste na dijeti jer 100 grama ove letnje poslastice sadrži svega 30 kalorija, a bogata je vitaminima A i C, magnezijumom i kalijumom.
 
Prilikom kupovine lubenice mnogi su u dilemi koju odabrati odnosno nisu sigurni koja je lubenica zrela, slatka i sočna. Ovo je sedam znakova koji će vam pomoći da odaberete savršen primerak.
Žuta tačka
 
Većina lubenica na sebi ima svetliju tačku, koja označava mesto na kom je ležala u povrtnjaku ili na polju. Ako je ta tačka žute boje, čak i malo vuče na narandžastu, to je znak da je lubenica zrela i slatka, a ako je tačka bela, ukus će biti manje intenzivan.
Sjaj
 
Iako izgledaju privlačno, sjajne lubenice nisu dobar izbor jer nisu dovoljno zrele, a samim tim ni ukusne. Tek nakon što kora izgubi sjaj, lubenica je spremna za ubiranje.
 
Intenzivne pruge
 
Većina lubenica na domaćem tržištu ima prepoznatljive svetle i tamne pruge. Stručnjaci kažu kako boja pruga takođe govori o zrelosti lubenice. Ako su zelene pruge intenzivne, a svetle žućkaste, to je dobar znak, lubenica je spremna za konzumaciju.
 
Mrlje
 
Ukoliko lubenica ima mrlje po sebi, ne brinite. I to je dobar znak da je zaista zrela i ukusna. Naime, te mrlje otisak su osušenog lišća i peteljki na kojima je plod ležao dok je sazrevao.
 
Težina
 
Ako je lubenica teža nego što izgleda na prvi pogled, znači da je zrela i spremna za konzumaciju. Naime, što je teža, to znači da sadrži više vode i slatkoće.
 
Zvuk
 
Možda i najpopularniji način da se odredi zrelost lubenice jest lupkanje po njenoj površini. Ako kod udarca zvuk odzvanja, zrela je, ali ako je zvuk prigušen, mogli biste se razočarati, i izgledom, i ukusom.
Oblik
 
Lubenice pravilnog oblika uvek su bolji izbor od onih koje imaju određena ispupčenja i slične nepravilnosti koje upućuju na to da su rasle na mestima na kojima nisu u dovoljnoj meri bile izložene suncu.
  • Kokec

    09.07.2024 06:37
    W T F
    Znaci ako je teza nego sto bi se po izgredu zakljucilo zrela je i puna vode. A po njoj lupkamo i ako odzvanja, sto ce reci ako je suplja, ond je zrela. Jel' vi to ozbiljnooooo......???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.