Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Foto: Pixabay
Rast cena mogao bi pomoći posustalom sektoru koji je u proteklih deset godina muku mučio s rastom troškova proizvodnje, napominje Rojters.
"Ekstremni vremenski uslovi štete proizvodnji čaja koja se smanjila zbog prekomernih vrućina u maju i kontinuiranih poplava u Asamu", rekao je plantažer Prabat Bezboruah, bivši predsednik indijskog Odbora za čaj. Na proizvodnju je uticala i odluka vlade o zabrani 20 pesticida, dodao je Bezboruah.
Indijska proizvodnja čaja potonula je u maju više od 30 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, kliznuvši na 90,92 miliona kilograma, najniži nivo u tom mesecu u više od deset godina, zbog preteranih vrućina i male količine padavina.
Saveznu državu Asam na severoistoku Indije pogodile su poplave. Asam proizvodi više od polovine indijskog čaja. Cene čaja počele su da rastu zbog talasa vrućine koji je od aprila smanjio proizvodnju, u uslovima dobre potražnje, rekao je sekretar Udruženja trgovaca čajem iz Kalkute Kaljan Sundaram.
U poslednjoj nedelji juna prosečna cena kilograma čaja porasla je na 217,53 rupija (2,61 dolar), što predstavlja povećanje od skoro 20 odsto u odnosu isti period prošle godine, prema podacima Odbora za čaj.
Proizvodnja se u junu poboljšala zahvaljujući obilnim kišama koje su donekle ublažile posledice toplotnog talasa, ali su u julu poplave ograničile berbu u mnogim delovima Asama, rekao je plantažer čaja iz Jorhata.
"Proizvodnja obično u julu dostigne vrhunac, a ove godine očekujemo manjak od 15 do 20 miliona kilograma", objasnio je on.
Indija je 2023. proizvela rekordnih 1,39 milijardi kilograma čaja, a u ovoj godini proizvodnja bi mogla da ser smanji za oko 100 miliona kilograma, rekao je Bezboruah.
Smanjena proizvodnja trebalo bi da znatno povisi cene, ali finansijski slabi i zaduženi proizvođači teško uspevaju da se izbore za bolje cene u pregovorima s moćnim kupcima u periodu kada proizvodnja dostiže vrhunac, rekao je trgovac sa sedištem u Kalkuti.
U Indiji se više od polovine uzgojenog čaja bere između jula i oktobra.
Prosečne cene čaja mogle bi ove godine biti više za 16 do 20 odsto nego prošle godine, ali povećanje verovatno neće smanjiti izvoz jer mnogi kupci nabavljaju veće količine nakon zabrane pesticida, rekao je Bezboruah.
Indijski izvoz čaja skočio je u prva četiri ovogodišnja meseca za 37 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 92 miliona kilograma, prema ministarstvu trgovine.
Indija crni čaj u prahu CTC (crush-tear-curl) uglavnom izvozi u Egipat i u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sušene listiće čaja u Irak, Iran i Rusiju.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
1
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 1
Realista
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar