Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda

Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
Foto: Pixabay
Rast cena mogao bi pomoći posustalom sektoru koji je u proteklih deset godina muku mučio s rastom troškova proizvodnje, napominje Rojters.
 
"Ekstremni vremenski uslovi štete proizvodnji čaja koja se smanjila zbog prekomernih vrućina u maju i kontinuiranih poplava u Asamu", rekao je plantažer Prabat Bezboruah, bivši predsednik indijskog Odbora za čaj. Na proizvodnju je uticala i odluka vlade o zabrani 20 pesticida, dodao je Bezboruah.
Indijska proizvodnja čaja potonula je u maju više od 30 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, kliznuvši na 90,92 miliona kilograma, najniži nivo u tom mesecu u više od deset godina, zbog preteranih vrućina i male količine padavina.
 
Saveznu državu Asam na severoistoku Indije pogodile su poplave. Asam proizvodi više od polovine indijskog čaja. Cene čaja počele su da rastu zbog talasa vrućine koji je od aprila smanjio proizvodnju, u uslovima dobre potražnje, rekao je sekretar Udruženja trgovaca čajem iz Kalkute Kaljan Sundaram.
U poslednjoj nedelji juna prosečna cena kilograma čaja porasla je na 217,53 rupija (2,61 dolar), što predstavlja povećanje od skoro 20 odsto u odnosu isti period prošle godine, prema podacima Odbora za čaj.
 
Proizvodnja se u junu poboljšala zahvaljujući obilnim kišama koje su donekle ublažile posledice toplotnog talasa, ali su u julu poplave ograničile berbu u mnogim delovima Asama, rekao je plantažer čaja iz Jorhata.
 
"Proizvodnja obično u julu dostigne vrhunac, a ove godine očekujemo manjak od 15 do 20 miliona kilograma", objasnio je on. 
 
Indija je 2023. proizvela rekordnih 1,39 milijardi kilograma čaja, a u ovoj godini proizvodnja bi mogla da ser smanji za oko 100 miliona kilograma, rekao je Bezboruah.
 
Smanjena proizvodnja trebalo bi da znatno povisi cene, ali finansijski slabi i zaduženi proizvođači teško uspevaju da se izbore za bolje cene u pregovorima s moćnim kupcima u periodu kada proizvodnja dostiže vrhunac, rekao je trgovac sa sedištem u Kalkuti.
 
U Indiji se više od polovine uzgojenog čaja bere između jula i oktobra.
Prosečne cene čaja mogle bi ove godine biti više za 16 do 20 odsto nego prošle godine, ali povećanje verovatno neće smanjiti izvoz jer mnogi kupci nabavljaju veće količine nakon zabrane pesticida, rekao je Bezboruah.
 
Indijski izvoz čaja skočio je u prva četiri ovogodišnja meseca za 37 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 92 ​​miliona kilograma, prema ministarstvu trgovine.
 
Indija crni čaj u prahu CTC (crush-tear-curl) uglavnom izvozi u Egipat i u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sušene listiće čaja u Irak, Iran i Rusiju.

Teme

čaj
  • Realista

    09.07.2024 21:05
    Ana je tu
    Nema veze, pičemou viski i šampanj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće