Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?

Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.
Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?
Foto: Pixabay
Međutim, dok vam ohlađena verzija može pomoći da se rashladite, mogla bi promeniti uticaj pića na vaše zdravlje.
 
Prema dr Madžidu Basitu, kardiologu u bolnici "Memorial Hermann Sugar Land" u Teksasu, šoljica vruće kafe mogla bi imati više hranjivih materija u borbi protiv bolesti od ledene kafe.
Osim toga, pokazalo se da jaka aroma tople kafe poboljšava raspoloženje i smanjuje osećaj umora. 
 
Međutim, hladna kafa ipak može imati neke prednosti, uključujući manju kiselost i regulaciju šećera u krvi.
 
"Pokazalo se da vruća kafa ima veće količine antioksidansa, što bi moglo imati zdravstvene prednosti", rekao je dr Basit. 
Antioksidansi su molekuli koje napadaju slobodne radikale, nestabilne spojeve koji povećavaju oksidativni stres u celom telu.
 
Dokazano je da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema poput bolesti srca, Alchajmerove bolesti, zatajenja bubrega, pa čak i nekih oblika raka.
 
Studija iz 2018. u časopisu "Scientific Reports", na primer, otkrila je da topla kafa ima više nivoe antioksidansa u poređenju s ledenom kafom. To je zato što se kuvanjem kafe u vrućoj vodi iz zrna izvlači više hranjivih materija nego u hladnoj vodi.
Druge namirnice bogate antioksidansima uključuju bobičasto voće, zeleni čaj, tamnu čokoladu, pasulj i artičoke. Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati i veći podsticaj energije.
 
Studija iz 2020. koju je sprovelo Američko hemijsko društvo, na primer, otkrila je da vruće metode kuvanja dovode do malo viših nivoa kofeina nego kod ledene kafe.

Teme

kafa
  • Uvek

    22.07.2024 14:46
    Uvek
    Topla uz casu hladne vode!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće