Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni

Dolaskom leta police prodavnica i pijace preplavljene su lubenicama i dinjama.
Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni
Foto: Pixabay
Lubenica je bogata magnezijumom, kalijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, bakrom, kobaltom, jodom, vitaminima C, A, grupom B i folnom kiselinom.
 
Dinja sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, sumpor, gvožđe, jod, vitamine A, C, E i grupu B. Hranjive materije se bolje apsorbuju kada se voće konzumira odvojeno, pa dinju i lubenicu ne treba mešati.
Porcija od 300 do 500 grama dnevno neće izazvati prejedanje i neće štetiti zdravlju gastrointestinalnog trakta. 
 
Preporučljivo je jesti lubenicu i dinju u prvoj polovini dana. Ovo će pomoći da se izbegne večernji porast nivoa šećera u krvi i poremećaj spavanja.
 
Umerene količine lubenice ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za većinu ljudi, ali neki bi trebalo da budu oprezni, prenosi "Medical News Today".
Kome se preporučuje da bude na oprezu?
 
Pre svega dijabetičarima. Lubenica je voće sa prirodnim sadržajem šećera. Ljudi sa dijabetesom moraju unapred da isplaniraju unos ugljenih hidrata u svom dnevnom meniju.
 
Lubenicu je bolje konzumirati celu nego kao sok, jer se ceđenjem uklanjaju vlakna, pa telo lakše apsorbuje šećer. Ovo može povećati rizik od skokova glukoze.
 
Takođe, neki nakon jedenja lubenice mogu razviti simptome alergijske reakcije, kao što su osip, otok i otežano disanje. Ako se to dogodi, osobi je potrebna medicinska pomoć jer alergijska reakcija ponekad može dovesti do anafilaktičkog šoka, što je stanje opasno po život.
 
Dijabetičari i oni koji uzimaju beta-blokatore, lekove za srčana oboljenja, moraju da budu oprezni kada jedu dinju. Dinja obezbeđuje oko 10 odsto dnevne potrebe za kalijumom, a beta-blokatori mogu da izazovu povećanje nivoa kalijuma.
Ljudi koji uzimaju beta-blokatore treba da konzumiraju dinju u umerenim količinama, jer visoki nivoi kalijuma mogu dovesti do oštećenja bubrega.
 
Takođe, svako ko ima probleme sa bubrezima treba da se konsultuje sa lekarom pre nego što poveća unos hrane bogate kalijumom, kao što je dinja.
  • Paranoja

    24.07.2024 09:07
    Gastronomska
    Počećemo da se bojimo bilo koje hrane i da uživamo u hrani, toliko smo bombardovani raznim "savetima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće