Koštice lubenice: Mogu se pripremiti da budu naročito ukusne, ali jednoj grupi ljudi ne prijaju

Kad ste bili mali, možda su vas roditelji plašili da će vam u stomaku narasti lubenica ako pojedete njenu košticu.
Koštice lubenice: Mogu se pripremiti da budu naročito ukusne, ali jednoj grupi ljudi ne prijaju
Foto: Pexels
Kada je ova tema u pitanju, ljudi su podeljeni. Neki jedu lubenicu i uklanjaju koštice, drugima je svejedno pa jedu i semenke. Šta je bolje?
 
"Ako slučajno progutate semenku lubenice, ništa se loše neće dogoditi. One se ne talože u telu, već ih prirodno izbacujemo", kaže gastroenterološkinja Anastasija Timošenko.
Bele semenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaću pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone. 
 
Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, naročito omega-3 masnim kiselinama, kalijumom i magnezijumom, preporučuje se da se pojedu pečene.
Semenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomerno rasporedite na posudu za pečenje. 
 
Posolite ih, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta.
Slobodno se poigrajte začinima kao što su mlevena paprika, cimet ili prstohvat šećera.
 
Međutim, pacijenti s gastroenterološkim problemima treba da budu oprezni. Semenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i dijareju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće