
Milioni ljudi na svetu imaju intoleranciju na gluten, otkriveno zašto
Milioni ljudi pate od celijakije, autoimunog poremećaja izazvanog glutenom, grupom proteina koji se nalaze u pšenici, ječmu i raži.

Foto: Pixabay
Čak i male količine glutena mogu izazvati ozbiljne probavne probleme kod onih koji pate od pomenutog poremećaja, prenosi Zimo.hr.
Jedini trenutni način lečenja je stroga bezglutenska dijeta, ali to je teško izvesti, a stručnjaci se slažu da je bezglutenska dijeta nedovoljna, kaže Elena Verdu, gastroenterološkinja s kanadskog Univerziteta Mekmasters.
Glavni uzrok celijakije leži u genetici. Otprilike 90 odsto osoba s celijakijom ima gene koji kodiraju za HLA-DQ2,5 protein koji, zajedno s proteinom HLA-DQ8, igra ključnu ulogu u imunom odgovoru.
Navedeni proteini predstavljaju fragmente glutena imunim ćelijama, greškom izazivajući napad na samo telo.
Međutim, ne razviju svi s ovim genima bolest. Karika koja nedostaje nalazi se u ćelijama sluzokože creva, koje otpuštaju enzime koji se vežu s peptidima glutena, čineći ih prepoznatljivim imunom sistemu.
Kako bi istražio ovu vezu, međunarodni naučnim tim predvođen naučnicima s Univerziteta Mekmasters sproveo je studiju koristeći transgene miševe s ljudskim genima za HLA-DQ2.5.
Naučnici su ispitivali ekspresiju imunoloških kompleksa u crevnim ćelijama ljudi s celijakijom i ovih posebno uzgojenih miševa. Stvaranjem funkcionalnih modela creva, poznatih kao organoidi, posmatrali su kako ti imuni proteini reaguju na upalne okidače i izloženost glutenu. Njihova studija objavljena je u žurnalu "Gastroenterology".
"To nam je omogućilo da suzimo određeni uzrok i posledicu i tačno dokažemo da li se reakcija odvija i kako se to događa", kaže biomedicinski inženjer Tohid Didar.
Rezultati su pokazali otkrili da ćelije koje oblažu creva nisu samo posmatrači, već aktivni učesnici u procesu razvoja celijakije. Te ćelije prezentuju fragmente glutena imunim ćelijama, na taj način pogoršavajući upalni odgovor.
Navedeno otkriće naučnika otvara nove puteve za moguće lečenje poremećaja celijakije.
Razumevanje interakcije između crevnih bakterija, upalnih mikroba i imunog odgovora moglo bi dovesti do terapija koje ciljaju na specifična tkiva uključena u bolest, nudeći nadu miliona koji bi jednog dana mogli da uživaju u glutenu, a da zbog toga ne snose posledice, piše "Science Alert".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
16.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Komentari 1
Pavle
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar