Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?

Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
Foto: Pixabay
Ugljeni hidrati kao što su pirinač i testenine su važni izvori hranljivih materija bez obzira da li sadrže cela zrna, kaže nutricionista Natali Rizo.
Bez obzira na vrstu testenina, poznato je da ova namirnica pomaže sportistima u izdržljivosti upravo zbog ugljenih hidrata koje sadrži. Jedna porcija testenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljenih hidrata, a one napravljene od celih zrna imaju više vlakana i lakše se vare od testenina koje nisu.
 
Ali svaka testenina koju pojede i dalje sadrži oko osam grama proteina po porciji, prenosi Krstarica.
Testenina je tehnički više obrađen proizvod od pirinča, koji je celo zrno.
 
Testenina može da bude zdrava
 
Kada govorimo o prerađenoj hrani, mislimo na zaslađena pića i hranu punu šećera koja negativno utiče na zdravlje i može izazvati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, pokazuju rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu "Nutrients".
 
Ali obrađena testenina se ne razlikuje od hleba i može biti zdrava. U hleb se dodaju i šećeri i razni aditivi. Testenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, kaže Rizo.
 
Testenina može biti malo lakša za pripremu od pirinča, osim ako ne koristite taj instant pirinač. Poslednjih godina proizvođači su počeli da prave testeninu od drugih namirnica, poput sočiva, leblebija i graška. 
 
Takva testenina sadrži više hranljivih materija, proteina i vlakana, ali manje ugljenih hidrata.
 
Pirinač za one koji izbegavaju gluten
 
Iz Rizi nepoznatih razloga, ljudi češće posežu za pirinčem jer žele malo zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna odakle dolazi tvrdnja da je pirinač zdraviji od testenine.
 
"Pirinač se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijim", kaže on. Jedna mala porcija pirinča sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljenih hidrata i tu je razlika vidljiva.
U poređenju sa testeninom, pirinač – integralni ili beli – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima dva grama, testenina ima osam. Sadrži jedan gram vlakana, a testenina ima dva i po.
 
Pirinač sadrži vitamine i minerale koje testenina nema, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, cink, ali to su male količine. Za one koji izbegavaju gluten u ishrani, pirinač je dobar izbor.
  • w/e

    28.08.2024 18:55
    cool
    Nijedna opcija nije zdrava. Gomile praznih kalorija, tj. ugljenih hidrata. Testo je inflamatorno, a pirinac je filter koji sakuplja arsenik.
  • MaryPoppins

    28.08.2024 15:22
    Testenina od pirinča i svi proizvodi od od pirinča je puno zdraviji ,od proizvoda od belog brašna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće