Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima

Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
Foto: Pixabay
Lekari sveži sir smatraju veoma zdravom hranom. Prema njihovim rečima, njegova redovna konzumacija pomaže u poboljšanju raspoloženja, kao i jačanju krvnih sudova i koštanog tkiva, prenosi Danas.
Osim toga, ljudi koji svakodnevno jedu sveži sir primećuju da su im zubi postali jači. To se dešava zbog velike količine kalcijuma koju unosimo konzumiranjem mlečnih proizvoda.
Sveži sir se generalno smatra najzdravijom vrstom sira jer sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva. Takođe je manje slan izbor od drugih vrsta, a čak možete kupiti i verzije sa manje natrijuma.
 
Pola šolje malomasnog (2%) mladog sira ima: 90 kalorija, 12 grama proteina, 2,5 grama masti, 5 grama ugljenih hidrata i 125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrednosti).
Treba imati na umu da dnevno ne treba jesti više od 200 grama svežeg sira. Za decu, norma je upola manja.
 
Lekari ne preporučuju svež sir osobama koje imaju intoleranciju na laktozu, gastritis u akutnoj fazi, kao i aterosklerozu i probleme sa bubrezima.

Teme

sir

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće