Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu

Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
Foto: Pixabay
Na spisku "15 najgorih srpskih jela" koji je objavio "Taste Atlas" na samom dnu su slatkiši i obroci koji nužno nemaju naročito nisku ocenu od strane korisnika i kulinarskih eksperata jer se u proseku kreću oko 3,9 od maksimalnih 5, ali su svakako završili na spisku, prenosi Nova.
 
Na dnu tabele kao "najmanje loša", našla su se sledeća jela:
Slatko od višanja se našlo na 15. poziciji kao najmanje loše na listi. Zatim sledi česnica na 14. mestu.
 
Lenja pita zauzima 13. mesto, a zatim i jedno slano jelo na 12. poziciji - prebranac. Na 11. mestu je bundevara.
U top 10 najgorih srpskih jela su:
 
10. Makovnjača
9. Ražnjići
8. Škembe čorba
7. Srpska salata
6. Fiš paprikaš
5. Popara
4. Leskovačka kavurma
 
"Pobednici" na listi su tri specijaliteta oko kojih se uvek vodi debata jer, na kraju krajeva, kada je hrana u pitanju, sve je stvar ukusa i afiniteta.
 
Na prvom mestu su se nekada nalazili rezanci s makom, međutim sada je na vrh liste dospela živa pljeskavica.
 
Prva tri mesta i kako ih je "Taste Atlas" opisao:
 
3. Pihtije
 
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpadne od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije da se ohladi i stegne.
 
Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
 
2. Rezanci s makom
 
Jednostavan recept rezanci s makom je jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo koje služi kao slatko glavno jelo ili desert.
 
Iako se obično vezuje za Češku, tačno poreklo jela još nije poznato, dok se slične sorte nalaze u mnogim zemljama Centralne i Istočne Evrope pod različitim nazivima. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim rezancima od krompira, dok se srpska verzija iz Vojvodine zove nasuvo s makom.
 
1. Živa pljeskavica
 
Živa pljeskavica je predjelo od mlevenog telećeg mesa, soli, bibera, dimljene paprike, začina, ulja i seckanog luka. Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i meša se viljuškom dok se ne formira homogena masa koja se zatim oblikuje u pljeskavicu.
Jelo je nastalo u restoranu "Kod Bore" u Sedlarima kod Valjeva u Srbiji, a slično jelo bilo je popularno i u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji.
 
Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa uvučenu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i paprikom za začin i obično se konzumira dok se čeka meso sa roštilja, piše Nova.
  • МК

    17.09.2024 16:52
    Kuhinja
    Ne postoji nešto kao "austrougarska" kuhinja! Treba se malo obavestiti o osnovnim istorijskim činjenicama pre nego što napišete komentar. Ne postoje ni Austrougari,
  • Gorak mak

    15.09.2024 00:43
    Nadam se da im je mak bio gorak dok su ocenjivali jer za bolje nisu, sve najgore!!
  • Маша

    15.09.2024 00:39
    Нисте пробали праву штрудлу и
    Дођите у банат и пробајте насуво (тестенину што ви кажете) са маком и ГИБАНИЦУ (а не штрудлу) са маком.

    Пробајте мало да засладите тај мак и да га више метнете.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće