Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Foto: Pixabay
Mnogi ljudi izgube interesovanje za poboljšanje svog izgleda jer se umore od strogih dijeta.
Borba protiv gojaznosti nije tako jednostavna kao što se čini. Trebalo bi, međutim, imati svest o tome da postoji mnogo namirnica koje možete da jedete a da se ne ugojite, piše Klix.ba.
Cvekla
Cvekla je bogata magnezijumom, hlorom, flavonoidima, jodom, cinkom, vitaminima, kalcijumom i natrijumom. Hlor ima jedinstvena hipoalergena svojstva koja mogu očistiti bubrege i poboljšati funkcije naših vitalnih organa. Takođe nam pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i podržava proces gubitka težine.
Tikvice
Poznato je da tikvice smanjuju težinu i povećavaju nutritivnu vrednost vaše ishrane. Bogate su vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, vitaminom A, vlaknima i proteinima. Oni takođe uravnotežuju unos soli u naše telo i stimulišu crevne funkcije.
Kokice
Možete jesti kokice koliko želite. Porcija kokica sadrži 30 kalorija. Kokice sadrže vlakna koja nam pomažu da održimo stabilan nivo šećera u krvi i insulina, snižavaju nivo holesterola, sprečavaju zatvor i održavaju zdrava creva.
Takođe su bogati antioksidansima kao što su polifenoli, koji imaju mnoge prednosti za naše telo. Ali način na koji ih pripremate je takođe važan. Ne treba ih previše soliti i poželjno je pripremati ih sa minimalnom količinom ulja.
Jabuke
Jabuka je jedno od najzdravijih voća na svetu. Jabuke jačaju vaš imuni sistem i čine da se osećate sitim duže. Bogate su kalijumom i vitaminom C, tako da poboljšavaju vaše opšte zdravlje.
Krastavac
Krastavci se sastoje od 95 odsto vode. Sadrže velike količine vitamina K, vitamina C, kalijuma, bakra i mangana. Krastavci nam pomažu da sagorevamo kalorije i smanjujemo otok.
Paradajz
Paradajz je pun vitamina A, vitamina C i B2, folne kiseline, vlakana, hroma, likopena i kalijuma. Ima malo kalorija i izuzetno je koristan za ljude koji žele da izgube težinu.
Celer
Mnogi ljudi ne vole celer, ali on je jedna od najboljih namirnica kada je u pitanju gubitak težine. Celer detoksikuje naše telo i ubrzava proces mršavljenja. Ako ih jedete redovno, hidrićete svoje telo i ubrzati metabolizam.
Narandže
Narandže su zdrav izvor vlakana, vitamina C, tiamina, folata i antioksidanata. Možemo ih jesti sveže ili pripremiti sok i uživati u njegovim blagodetima. Oni poboljšavaju varenje, jačaju naš imuni sistem i promovišu zdravlje naše jetre i kože.
Brokoli
Sirovi brokoli sadrži skoro 90 odsto vode, sedam odsto ugljenih hidrata, tri odsto proteina i skoro da nema masti. Brokoli takođe sadrži velike količine vitamina C, vitamina K, gvožđa i kalijuma.
Karfiol
Jedenje karfiola pomoći će vam da postignete svoj cilj gubitka težine. Ima malo kalorija i bogat je vitaminima. Odličan je izvor vitamina C, vitamina K, vitamina B6, folata, kalijuma i magnezijuma. Takođe poboljšava naše zdravlje i štiti nas od raznih bolesti kao što su bolesti srca i rak.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar