Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?

Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
Foto: Pixabay
Oštro brašno koristimo u situacijama kad ne želimo da ono jako brzo upije vlagu, pa je odličan izbor kad želimo da pospemo radnu površinu pre nego što razvaljamo testo. Kod oštrog brašna čestice su veće, dok su kod mekog sitne, a upravo ta tekstura pravi razliku, piše Zadovoljna.hr.
 
U kojim se receptima se koristi meko, a u kojim oštro brašno?
Meko brašno koristimo za:
 
– mekani biskvit,
 
– buhtle,
 
– krofne,
 
– testeninu,
 
– pite savijače,
 
– mafine,
 
– hleb,
 
– peciva,
 
– kolače od dizanog testa.
Oštro brašno koristimo za:
 
– posipanje radne površine,
 
– zgušnjavanje jela,
 
– prhko testo,
 
– keks,
 
– kuvano testo,
 
– pohovanje.
 
Za sve te recepte jasno je koje se brašno koristi, ali raspravu izaziva pitanje koje brašno se koristi za palačinke?
 
Postoje ljudi koji pripremaju i u jednoj i u drugoj opciji, ali isprobajte recept za palačinke mekane kao duša, u koje ide pola oštrog, a pola mekog brašna.
 
Sastojci:
 
- 3 jaja
 
- 2 velike kašike šećera
 
- 250 g brašna (pola mekog i pola oštrog)
 
- 350 ml mleka
 
- 1 dl mineralne vode
 
- malo soli
 
- 2 kašičice ulja
 
- 1/2 kašičice ruma
Priprema:
 
Penasto umutite cela jaja, izmešajte dok ne dobijete gustu homogenu smesu, ulijte ulje pa mleko i izmešajte.
 
Onda uz neprestano mešanje žicom za mućenje sipajte brašno dok ne potrošite predviđenu meru, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smesa dobije aromu, a još važnije - da sprečite upijanje ulja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • ... manje zbori ...

    29.12.2024 13:13
    Ko nema žicu ili mikser pri ruci, već samo viljušku - oštro brašno je zakon, mnogo se lakše dobije glatka smesa bez gromuljica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.