Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Sasvim je normalno da žudite za slatkim namirnicama poput torte, krofni i sladoleda ili za slanim grickalicama poput čipsa, pereca i pomfrita. Ponekad je sasvim u redu počastiti se i zadovoljiti te žudnje, ali iako je umereno uživanje u ovim namirnicama prihvatljivo, takođe je važno prepoznati da mnoge mogu negativno uticati na vaše zdravlje ako postanu osnova vaše ishrane, prenosi Klix.ba.
Biti svestan onoga što se zapravo nalazi u hrani koju jedete može napraviti veliku razliku uzevši u obzir da su mnoge uobičajene namirnice prepune dodatih šećera, soli, zasićenih i trans masti i teško izgovorljivih hemikalija, ali često nemaju esencijalne nutrijente poput vlakana i proteina.
Eat This, Not That objavio je listu od čak 100 najnezdravijih namirnica.
1. Čips
Na samom vrhu liste je čips od krompira, a Eat This navodi da većina kesica čipsa ima veći nivo soli i malo ili nimalo vlakana, dok neki sadrže i veštačke arome i boje.
2. Sladoled
Iako neke vrste možda i nisu toliko loše, većina popularnih brendova dolazi s više dodatog šećera od ograničenja od 25-36 grama koje se preporučuje za ceo dan.
3. Prerađeno crveno meso
Prerađeno crveno meso je bilo koja vrsta crvenog mesa koja je sušena ili konzervirana na bilo koji način. Ovo uključuje stvari kao što su salame, kobasice, viršle itd. Iako su ovi proizvodi napravljeni tako da imaju lep ukus, istraživanja iznova pokazuju da postoji rizik od konzumiranja crvenog mesa koje je prerađeno. Konzumacija prerađenog crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma.
4. Instant nudle
Ako ste ljubitelj nudli, pazite na brendove koje odaberete, jer je ova hrana često prepuna soli - ponekad više od polovine vašeg dnevnog preporučenog limita.
5. Torte iz supermarketa
Naravno, mnogo je lakše kupiti tortu i kolače iz prodavnice umesto da ih pravite sami, ali obično kod kupovnih nemate nikakvu kontrolu nad svim sastojcima. I često su ovi kolači puni dodatih šećera i veštačkih sastojaka.
6. Krekeri
U zavisnosti od vrste krekera koji kupite, ova grickalica može biti bogata vlaknima ili potpuno bez nutrijenata. Iako se neki krekeri prave od celih žitarica, mnogi popularni brendovi su napravljeni od rafinisanog brašna i ultraprerađenih sastojaka.
7. Tortilja čips
Ovu grickalicu je bolje konzumirati u umerenim količinama kada možete. Većina ih sadrži izuzetno visoke nivoe soli.
8. Perece
Postoji mnogo brendova koji za svoje kupce proizvode opcije bogate nutrijentima. Međutim, postoji isto toliko marki koje proizvode perece koje sadrže belo rafinisano brašno i koje su prepune soli.
Celu listu koja obuhvata 100 najnezdravijih namirnica možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
1
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
4
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
1
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
Komentari 5
kom da uzme prase
@cool
Da, dimljenje mesa je prilično kompleksan tehnološki proces ako se izvodi kako treba, jer dim uglavnom sadrži kancerogena jedinjenja pa se mora voditi računa o tome kako se dim generiše, koliko dugo se meso izlaže dimu itd.
w/e
vitamin
Imali su čitavu "epopeju" o tome "koji je jogurt NAJMANJE štetan" - opa, dakle - štetni su, samo je pitanje koliko... Džaba sam studirao! A oni nisu za džabe preskočili studije i otisnuli se u tamne vode dezinformisanja.
Eto, ti članci o najmanjoj štetnosti jogurta analiziraju gledanjem ETIKETE, za laboratoriju ili uobičajene testove na miševima to čulo nije; dakle gledaju koliko PIŠE da ima ugljenih hidrata - i najmanje štetan jogurt je neko američko djubre sa 9.6% šećera. A ima ih dosta i sa preko 15% - u Americi.
Kod nas, u normalnom jogurtu BEZ kivija - 2.8%. Pa to je dramatična razlika... I sva sreća da nisu išli na fakultet, inače bi ih ovo "grizlo", možda bi i eksperiment neki uradili...
I ko misli da se torte prave tako da svaki gost pojede 25-36g šećera - pa, taj nije pravio tortu.
Organizam čoveka je organizam svaštojeda, nekad će se pojesti i celih 37g saharoze, nekad i previše natrijuma. Tako smo napravljeni. Nije dobro da to bude neprestano (i ne 37g, nego 50-100g), tu će biti posledica...
A natrijum se dodaje da doda ukus grickalicama, a takodje da veže vodu u nekim drugim proizvodima. Svuda se dodaje, hranu ne treba soliti uopšte, opet će se uneti previše natrijuma.
Paor, Bio Salaš je skroz u pravu, stojim iza svake reči.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar