
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Sasvim je normalno da žudite za slatkim namirnicama poput torte, krofni i sladoleda ili za slanim grickalicama poput čipsa, pereca i pomfrita. Ponekad je sasvim u redu počastiti se i zadovoljiti te žudnje, ali iako je umereno uživanje u ovim namirnicama prihvatljivo, takođe je važno prepoznati da mnoge mogu negativno uticati na vaše zdravlje ako postanu osnova vaše ishrane, prenosi Klix.ba.
Biti svestan onoga što se zapravo nalazi u hrani koju jedete može napraviti veliku razliku uzevši u obzir da su mnoge uobičajene namirnice prepune dodatih šećera, soli, zasićenih i trans masti i teško izgovorljivih hemikalija, ali često nemaju esencijalne nutrijente poput vlakana i proteina.
Eat This, Not That objavio je listu od čak 100 najnezdravijih namirnica.
1. Čips
Na samom vrhu liste je čips od krompira, a Eat This navodi da većina kesica čipsa ima veći nivo soli i malo ili nimalo vlakana, dok neki sadrže i veštačke arome i boje.
2. Sladoled
Iako neke vrste možda i nisu toliko loše, većina popularnih brendova dolazi s više dodatog šećera od ograničenja od 25-36 grama koje se preporučuje za ceo dan.
3. Prerađeno crveno meso
Prerađeno crveno meso je bilo koja vrsta crvenog mesa koja je sušena ili konzervirana na bilo koji način. Ovo uključuje stvari kao što su salame, kobasice, viršle itd. Iako su ovi proizvodi napravljeni tako da imaju lep ukus, istraživanja iznova pokazuju da postoji rizik od konzumiranja crvenog mesa koje je prerađeno. Konzumacija prerađenog crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma.
4. Instant nudle
Ako ste ljubitelj nudli, pazite na brendove koje odaberete, jer je ova hrana često prepuna soli - ponekad više od polovine vašeg dnevnog preporučenog limita.
5. Torte iz supermarketa
Naravno, mnogo je lakše kupiti tortu i kolače iz prodavnice umesto da ih pravite sami, ali obično kod kupovnih nemate nikakvu kontrolu nad svim sastojcima. I često su ovi kolači puni dodatih šećera i veštačkih sastojaka.
6. Krekeri
U zavisnosti od vrste krekera koji kupite, ova grickalica može biti bogata vlaknima ili potpuno bez nutrijenata. Iako se neki krekeri prave od celih žitarica, mnogi popularni brendovi su napravljeni od rafinisanog brašna i ultraprerađenih sastojaka.
7. Tortilja čips
Ovu grickalicu je bolje konzumirati u umerenim količinama kada možete. Većina ih sadrži izuzetno visoke nivoe soli.
8. Perece
Postoji mnogo brendova koji za svoje kupce proizvode opcije bogate nutrijentima. Međutim, postoji isto toliko marki koje proizvode perece koje sadrže belo rafinisano brašno i koje su prepune soli.
Celu listu koja obuhvata 100 najnezdravijih namirnica možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
Komentari 5
kom da uzme prase
@cool
Da, dimljenje mesa je prilično kompleksan tehnološki proces ako se izvodi kako treba, jer dim uglavnom sadrži kancerogena jedinjenja pa se mora voditi računa o tome kako se dim generiše, koliko dugo se meso izlaže dimu itd.
w/e
vitamin
Imali su čitavu "epopeju" o tome "koji je jogurt NAJMANJE štetan" - opa, dakle - štetni su, samo je pitanje koliko... Džaba sam studirao! A oni nisu za džabe preskočili studije i otisnuli se u tamne vode dezinformisanja.
Eto, ti članci o najmanjoj štetnosti jogurta analiziraju gledanjem ETIKETE, za laboratoriju ili uobičajene testove na miševima to čulo nije; dakle gledaju koliko PIŠE da ima ugljenih hidrata - i najmanje štetan jogurt je neko američko djubre sa 9.6% šećera. A ima ih dosta i sa preko 15% - u Americi.
Kod nas, u normalnom jogurtu BEZ kivija - 2.8%. Pa to je dramatična razlika... I sva sreća da nisu išli na fakultet, inače bi ih ovo "grizlo", možda bi i eksperiment neki uradili...
I ko misli da se torte prave tako da svaki gost pojede 25-36g šećera - pa, taj nije pravio tortu.
Organizam čoveka je organizam svaštojeda, nekad će se pojesti i celih 37g saharoze, nekad i previše natrijuma. Tako smo napravljeni. Nije dobro da to bude neprestano (i ne 37g, nego 50-100g), tu će biti posledica...
A natrijum se dodaje da doda ukus grickalicama, a takodje da veže vodu u nekim drugim proizvodima. Svuda se dodaje, hranu ne treba soliti uopšte, opet će se uneti previše natrijuma.
Paor, Bio Salaš je skroz u pravu, stojim iza svake reči.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar