Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi

Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
Foto: Pixabay
No, priprema pomfrita nije uvek jednostavna jer mnogi ne mogu da postignu prepoznatljivu hrskavost ovog priloga.
 
Ukoliko volite pomfrit kao iz restorana, koji ostaje hrskav i nakon hlađenja, dva koraka su ključna.
Za pripremu domaćeg pomfrita najpre operite i ogulite željenu količinu krompira. Prvi ključni korak za hrskavost je da krompir isečete reckavim nožem na jednake komadiće. Iako nije vidljivo oku, ova metoda čini površinu krompira hrapavijom, stvarajući više površine za hrskavost.
 
Obično se savetuje da nasečene krompiriće potopite u vodi pre prženja, ali u ovom slučaju to nije potrebno. Dovoljno ih je samo kratko isprati pod vodom.
Drugi korak kojim ćete postići hrskavost je da desetak minuta kuvate krompir u vodi kojoj ste prethodno dodali jednu kašiku belog sirćeta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i pržite ih dva puta u zagrejanom ulju.
 
Takozvano dvostruko prženje je bio način na koji su učenici podučavani u kulinarskoj školi i još je metoda koju koriste mnogi restorani.
 
Ova metoda će dati hrskave krompiriće kada su vrući i jedete ih odmah nakon prženja. Međutim, prvi problem je taj što unutar nekoliko minuta, pre nego što uopšte budu servirani, počnu da gube hrskavost, piše Klix.ba.
 
Takođe, ova klasična metoda zavisi od krompira. Zapravo, nivo hrskavosti zavisi od kvaliteta krompira, budući da nivo skroba varira tokom godine. To važi čak i ako koristite idealnu sortu krompira. Zbog toga je ključno da ga prethodno kuvate u vodi sa sirćetom. Ne morate brinuti da će se ukus sirćeta osetiti.
Dodatni saveti za pripremu pomfrita je da posolite vodu u kojoj kratko kuvate krompir, kako bi upeo začin od samog početka. 
 
Kada je reč o ulju, najbolje je koristiti suncokretovo ili ulje uljane repice jer su neutralnog ukusa.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • re123

    20.02.2025 13:38
    umesto sirceta, bolje je staviti pola kafene kasicice sode bikarbone u vodu dok se kuva...
  • Pikula

    16.02.2025 15:56
    Pikula
    Za mene je pomfrit ne prevazidjen u Meku sta god ko mislio. Od kada sam kupio fritezu skoro da sam postigao isti ukus hrskavost i masnocu. Sve kombinacije przenja koje sam saznao probao sam. Friteza mora biti ne manja od 5l koja ce vise dana daseckoristi kako bi dobila specifican miris przenja koji u domacinstvu nema. Koristiti palmino ulje uz odredjenu gramazu putera. Krompir mozete kako god hocete pripremati ali debljina mora biti ista sto se postize masinom za pomfrit. Onda u kesama od 1 kg spakovati i u duboko zamrzavanje neko koristi aditiv ali ja ne. Izvaditi i przite zaledjene i dobicete skoro identican ukus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće