
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.

Foto: Pixabay
Postoje različiti načini pripreme i jedenja krompira, ali jedan način smatra se najzdravijim - kuvanje na pari. U nastavku objašnjavamo zašto je to najbolji način pripreme krompira.
Očuvanje hranjivih materija
Jedna od najvećih prednosti kuvanja krompira na pari jeste što ne gubi hranjive materije. Za razliku od kuvanja u vodi, gde se mnoge hranjive materije, poput vitamina C i kalijuma, otapaju u vodi i mogu se izgubiti, parenje omogućava očuvanje svih važnih nutrijenata. Krompir kuvan na pari zadržava većinu svojih hranjivih sastojaka, dok se vitamini i minerali ne gube u procesu kuvanja.
Kuvanje na pari omogućava da krompir očuva svoju čvrstinu i teksturu, čime ostaje bogat vlaknima i osigurava bolje varenje. Ova vlakna pomažu u regulaciji varenja i mogu smanjiti rizik od problema poput zatvora.
Bez dodatnih kalorija i masti
Za razliku od drugih metoda pripreme poput prženja ili pečenja s velikim količinama ulja, masti ili putera, kuvanje na pari ne zahteva dodavanje masnoća. Krompir kuvan na pari ne sadrži dodatne kalorije i nezdrave masti, što ga čini idealnim izborom za one koji žele da kontrolišu unos kalorija i održavaju zdravu telesnu masu.
Prženje krompira, posebno prženi krompirići, često se povezuje s visokim sadržajem trans masti i zasićenih masti, koje mogu negativno uticati na zdravlje srca i povećati rizik od srčanih bolesti. Priprema na pari smanjuje potrebu za nezdravim mastima, čime čuvate zdravlje srca i celog organizma.
Poboljšanje ukusa i lakše varenje
Pri kuvanju na pari krompir zadržava svoj prirodni ukus i vlagu, što čini obrok ugodnijim i lakšim za varenje. Priprema hrane na pari uključuje minimalnu količinu vode, čime krompir zadržava svoju prirodnu teksturu, a hranjive materije ne izlaze u vodu, piše Index.hr.
To znači da ćete dobiti maksimalnu količinu hranjivih nutrijenata, a krompir će zadržati ukus koji je čisto prirodan, a ne previše izmenjen zbog procesa kuvanja. Uz to, kuvanje na pari takođe sprečava prekomernu dehidraciju povrća, što se može dogoditi tokom drugih metoda pripreme, kao što su prženje ili pečenje. Ovakav krompir bolji je za varenje jer ostaje vlažan i sočan.
Očuvanje antioksidativnih svojstava
Krompir, naročito onaj s korom, bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u telu i čuvaju zdravlje ćelija. Kuvanje na pari omogućava da se ovi antioksidansi sačuvaju jer se ne uništavaju visokim temperaturama kao što bi to moglo biti u procesu prženja ili pečenja. Ovi antioksidansi imaju ključnu ulogu u smanjivanju upala i sprečavanju hroničnih bolesti.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
Komentari 2
@Sirotinja
Sirotinja
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar