Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji

Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
Foto: Pixabay
Postoje različiti načini pripreme i jedenja krompira, ali jedan način smatra se najzdravijim - kuvanje na pari. U nastavku objašnjavamo zašto je to najbolji način pripreme krompira.
 
Očuvanje hranjivih materija
 
Jedna od najvećih prednosti kuvanja krompira na pari jeste što ne gubi hranjive materije. Za razliku od kuvanja u vodi, gde se mnoge hranjive materije, poput vitamina C i kalijuma, otapaju u vodi i mogu se izgubiti, parenje omogućava očuvanje svih važnih nutrijenata. Krompir kuvan na pari zadržava većinu svojih hranjivih sastojaka, dok se vitamini i minerali ne gube u procesu kuvanja.
Kuvanje na pari omogućava da krompir očuva svoju čvrstinu i teksturu, čime ostaje bogat vlaknima i osigurava bolje varenje. Ova vlakna pomažu u regulaciji varenja i mogu smanjiti rizik od problema poput zatvora.
 
Bez dodatnih kalorija i masti
 
Za razliku od drugih metoda pripreme poput prženja ili pečenja s velikim količinama ulja, masti ili putera, kuvanje na pari ne zahteva dodavanje masnoća. Krompir kuvan na pari ne sadrži dodatne kalorije i nezdrave masti, što ga čini idealnim izborom za one koji žele da kontrolišu unos kalorija i održavaju zdravu telesnu masu.
Prženje krompira, posebno prženi krompirići, često se povezuje s visokim sadržajem trans masti i zasićenih masti, koje mogu negativno uticati na zdravlje srca i povećati rizik od srčanih bolesti. Priprema na pari smanjuje potrebu za nezdravim mastima, čime čuvate zdravlje srca i celog organizma.
 
Poboljšanje ukusa i lakše varenje
 
Pri kuvanju na pari krompir zadržava svoj prirodni ukus i vlagu, što čini obrok ugodnijim i lakšim za varenje. Priprema hrane na pari uključuje minimalnu količinu vode, čime krompir zadržava svoju prirodnu teksturu, a hranjive materije ne izlaze u vodu, piše Index.hr.
 
To znači da ćete dobiti maksimalnu količinu hranjivih nutrijenata, a krompir će zadržati ukus koji je čisto prirodan, a ne previše izmenjen zbog procesa kuvanja. Uz to, kuvanje na pari takođe sprečava prekomernu dehidraciju povrća, što se može dogoditi tokom drugih metoda pripreme, kao što su prženje ili pečenje. Ovakav krompir bolji je za varenje jer ostaje vlažan i sočan.
Očuvanje antioksidativnih svojstava
 
Krompir, naročito onaj s korom, bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u telu i čuvaju zdravlje ćelija. Kuvanje na pari omogućava da se ovi antioksidansi sačuvaju jer se ne uništavaju visokim temperaturama kao što bi to moglo biti u procesu prženja ili pečenja. Ovi antioksidansi imaju ključnu ulogu u smanjivanju upala i sprečavanju hroničnih bolesti.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • @Sirotinja

    06.04.2025 17:26
    u "čakširama"
    Al' najbolji je u "čakširama" na žaru, pa sa malo masti, prstohvat soli i ko voli alevu... njam :)
  • Sirotinja

    06.04.2025 14:29
    Sirotinja
    Bareni krompir je najzdraviji i utoli glad na duže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće