Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava

Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
Foto: Screenshot (Youtube/Jean Patrique)
Ovo jelo zahteva malo više vašeg vremena, ali će se trud na kraju isplatiti.
 
Sastojci:
 
2 srednja patlidžana, isečena na tanke trake
 
3 krompira, oljuštena i isečena na tanke ploške
 
2 tikvice, isečene na tanke trake
 
1 crveni luk, sitno iseckan
 
2 čena belog luka, sitno iseckana
 
1 konzerva (400 g) seckanih paradajza
 
1 šolja (oko 200 g) kuvanog crnog sočiva
 
1/2 šolje povrtnog bujona ili vode
 
1 kašičica origana
 
1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
 
Prstohvat cimeta
 
So i biber po ukusu
 
1/3 šolje maslinovog ulja (za povrće)
 
2/3 šolje brašna
 
4 šolje mleka (2% masti), zagrejano
 
2 velika jaja
 
1/2 šolje rendanog parmezana (opciono)
Uputstvo:
 
Priprema povrća:
 
Posolite isečene trake patlidžana i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi ispustile gorčinu. Zatim ih isperite i osušite.
 
U međuvremenu, na pleh stavite krompir i tikvice, prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne omekšaju i dobiju zlatno-smeđu boju.
Priprema sočiva:
 
U tavi zagrejte malo maslinovog ulja i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.
 
Dodajte seckane paradajze, kuvana sočiva, povrtni bujon, origano, muškatni oraščić i cimet. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok se sos ne zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu.
 
Priprema bešamela:
 
U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatno.
 
Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
 
Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim sklonite sa vatre i umiješajte jaja. Posolite i pobiberite po ukusu.
 
Ređanje musake:
 
U vatrostalnu posudu stavite sloj pečenih krompira, zatim sloj tikvica, pa sloj sočiva sa paradajzom.
 
Preko toga stavite sloj patlidžana, a zatim prelijte sve bešamel sosom.
 
Po želji, pospite rendanim parmezanom.
 
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđ.
Serviranje:
 
Ostavite musaku da se ohladi 15–20 minuta pre sečenja. Poslužite je uz svežu salatu po izboru.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama

Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".

Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice

Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.