Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija

Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
Foto: Pixabay
To je izazvalo strah da će kontaminacija probiti planetarnu granicu, pokazalo je istraživanje naučnika iz Evropske mreže za delovanje protiv pesticida.
 
Istraživači su testirali 49 boca komercijalnog vina da bi utvrdili koliko je napredovala kontaminacija TFA hrane i pića, preneo je Gardijan.
Oni su otkrili da su nivoi trifluorsirćetne kiseline, razgradljivog proizvoda postojanih PFAS hemikalija koje mogu da predstavljaju rizik po plodnost, znatno viši od prethodno izmerenih u vodi.
 
Vina proizvedena pre 1988. nisu pokazivala tragove TFA, utvrdili su istraživači, dok vina proizvedena nakon 2010. pokazuju nagli porast kontaminacije. I organska i konvencionalna vina pokazuju porast kontaminacije TFA, ali su nivoi u organskim varijantama uglavnom bili niži.
Analiza vina iz 10 evropskih zemalja pokazala je odsustvo detektabilnih količina TFA u starim vinima, umeren porast koncentracija sa 13 na 21 mikrogram po litru u periodu od 1988. do 2010. godine i naglo povećanje nakon tog perioda, sa prosečnom koncentracijom od 121 mikrogram po litru u najnovijim uzorcima.
 
PFAS predstavljaju grupu hemikalija koje se široko primenjuju u različitim proizvodima, pri čemu je za neke potvrđeno da mogu imati štetne posledice po ljudsko zdravlje.
 
Vlasti se nisu previše brinule zbog mogućih zdravstvenih efekata kontaminacije TFA-om, ali nedavne studije na sisarima ukazuju da ova supstanca može predstavljati rizik po reproduktivno zdravlje. 
Prošle godine, nemački regulator za hemikalije predložio je da se TFA na evropskom nivou klasifikuje kao supstanca toksična za reprodukciju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

vino

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).