Južna Koreja 90 odsto bačene hrane pretvara u đubrivo, stočnu hranu i gorivo

Južna Koreja, zemlja koja se ističe po inovativnom pristupu upravljanja otpadom, već gotovo dve decenije pretvara veliku većinu bačene hrane u stočnu hranu, đubrivo i gorivo za grejanje domova.
Južna Koreja 90 odsto bačene hrane pretvara u đubrivo, stočnu hranu i gorivo
Foto: Pixabay
Prema podacima južnokorejskog ministarstva zaštite životne sredine, oko 90 odsto odbačene hrane se koristi na održivi način umesto da završi na deponijama ili u spalionicama.
Prema pisanju Japan Timesa, ovaj jedinstveni model odlaganja otpada privukao je pažnju vlada širom sveta. Službenici iz Kine, Danske i drugih zemalja nedavno su posetili Južnu Koreju kako bi proučili njen sistem upravljanja otpadom. Čak i Njujork, koji će od sledeće jeseni od svih svojih stanovnika zahtevati odvajanje odbačene hrane od ostalog smeća, već godinama proučava korejski model.
Ipak, uspostavljanje ovakvog sistema na nacionalnom nivou nosi sa sobom i visoke troškove. Prema podacima vlade Južne Koreje, za program izdvajaju oko 600 miliona dolara godišnje. No, uprkos visokim troškovima, stručnjaci ističu važnost ovakvog pristupa.
 
Pol Vest, viši naučnik projekta "Drawdown", istraživačke grupe koja proučava načine za smanjenje emisije ugljen-dioksida, izjavio je za Japan Times kako primer Južne Koreje pokazuje kako je moguće smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte na većem nivou.
 
Program recikliranja otpada od hrane je deo šire politike recikliranja koja je u Južnoj Koreji započela 1995. godine s obavezom recikliranja papira i plastike. Odbačena hrana se pridružila programu 2005. godine. Od tada, vlada je izgradila stotine postrojenja za obradu hrane gde se prikupljeni ostaci pretvaraju u iskoristive proizvode.
Napori se pokazuju korisnim. Svaka tona hrane koja truli na deponiji emituje gasove ekvivalentne s 800 kilograma ugljen-dioksida. Pretvaranje u biogas smanjuje to na pola. 
 
Međutim, uprkos svim ovim naporima, količina odbačene hrane na nacionalnom nivou ostala je više-manje nepromenjena tokom godina.
 
Prema podacima iz južnokorejskog ministarstva zaštite životne sredine, jedan od ciljeva programa - smanjivanje količine odbačene hrane - još nije postignut. Ipak, Južna Koreja nastavlja svojim putem smanjenja uticaja na životnu sredinu kroz inovativne pristupe upravljanju otpadom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.