Analiza pokazala: Divlje životinje unele u organizam plastiku, iako žive daleko od grada

Čestice mikroplastike otkrivene su u velikoj većini uzoraka fekalija uzetog među divljim životinjama u ruralnim delovima Hongkonga, objavio je "Greenpeace".
Analiza pokazala: Divlje životinje unele u organizam plastiku, iako žive daleko od grada
Foto: Pixabay
Ova organizacija je ukazala na to da i divlje životinje u organizam unose plastiku, iako ne konzumiraju hranu u urbanim područjima.
 
Izveštaj je objavljen uoči pregovora koji će se održati u novembru u Južnoj Koreji. Vlade će tom prilikom nastojati da sklope sporazum bez presedana koji bi trebalo ozbiljno da se pozabavi problemom zagađenja plastikom. Razmere problema su ogromne. Mikroplastika je već pronađena u najdubljim delovima okeana, na najvišim planinskim vrhovima, u atmosferi, čak i u majčinom mleku.
Iako najpoznatiji kao grad nebodera, Hongkong je istovremeno područje s ogromnim nerazvijenim ruralnim područjima u kojima žive životinje poput bivola, veprova, razne vrste divlje stoke, makaki i dikobrazi. Sve navedene vrste bile su uključene u istraživanje organizacije "Greenpeace".
 
Ova nezavisna globalna nevladina organizacija koja sprovodi kampanje s ciljem zaštite životne sredine je, zajedno s istraživačima s lokalnih i tajvanskih univerziteta, godine 2022. uspela da prikupi stotinu uzoraka fekalija sa sedam lokacija i pritom otkrila da čak 85 odsto njih sadrži mikroplastiku, stoji u saopštenju Greenpeace-a.
 
"Ono što nam je otkrila ova studija veoma je važno jer dokazuje da divlje životinje i u ruralnim područjima mogu u organizam hranom uneti mikroplastiku uprkos tome što su ti delovi udaljeni od urbanih područja i ljudskih aktivnosti", rekla je istraživačica Kristel Not sa Univerziteta u Hongkongu.
"S obzirom na to da se, zahvaljujući sve većem broju studija postojanje mikroplastike otkriva u raznim prirodnim okruženjima, u organizmu divljih životinja, pa i ljudskom telu, zagađenje plastikom postalo je globalni problem koji treba hitno rešiti", dodala je Not, pozvavši na "ozbiljan globalni sporazum o plastici" koji bi doprineo tome da se njena količina u životnoj sredini smanji.
 
Najčešće vrste mikroplastike koje su pronašli aktivisti Greenpeace-a u sklopu svoje studije bile su polietilen i polipropilen, koji se obično nalaze u pakovanjima za jednokratnu upotrebu, posudama s jelom i pićem za poneti i u posudama za jednokratnu upotrebu. 
 
Tokom nedavne posete AFP-a reci Pui O na ostrvu Lantau zajedno s istraživačima, novinari su uočili bivole koji se kupaju u potoku nedaleko od gomile plastičnog smeća razbacanog duž obale.
 
"Progutaju li životinje mikroplastiku iz životne sredine, to bi moglo značiti da ona ulazi u naš ekološki sistem sloj po sloj i da može ozbiljno uticati i na ljudsko zdravlje", rekla je AFP-u aktivistkinja Greenpeace-a Lien Tam, dodavši da se još premalo zna o specifičnim uticajima mikroplastičnih čestica na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.
Hongkong, grad u kom živi 7,5 miliona ljudi, svakodnevno na deponije šalje više od 2.300 tona plastičnog otpada, stoji u izveštaju vlade o zbrinjavanju otpada za 2022. godinu. U aprilu je grad uveo zabranu korišćenja polistirenskih pakovanja u restoranima za one koji hranu konzumiraju u restoranima ili uzimaju obroke za poneti.
 
Međutim, za potpunu zabranu, koja bi se odnosila na više plastičnih materijala koje koriste razne kompanije u svom poslovanju, "još nema jasno definisane odluke" niti zabrane, upozoravaju iz Greenpeace-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.