Forenzičari potvrdili: Ostaci u katedrali u Sevilji pripadaju Kolumbu

Forenzičari sa Univerziteta u Granadi su detinitivno potvrdili da ostaci sahranjeni u katedrali u Sevilji pripadaju moreplovcu Kristoferu Kolumbu.
Forenzičari potvrdili: Ostaci u katedrali u Sevilji pripadaju Kolumbu
Foto: Pixabay
Ovo otkriće potvrdio je šef tima forenzičara Antonio Ljorente prilikom projekcije dokumentarca koji je 12. oktobra emitovan na španskoj tv RTVE, a povodom Dana španskog nasleđa.
 
Kako prenosi agencija EFE, reč je o nekoj vrsti istorijskog trilera koji daje odgovor na određene nepoznanice posle više od 20 godina istraživanja. 
Istraživači do emitovanja filma nisu hteli da otkriju koje tajne okružuju ličnost Kolumba, kao što je njegovo poreklo i mesto rođenja, saopštio je predsednik producentske kuće koja stoji iza dokumentarca Konsepsion Kaskahosa.
 
Do današnjeg dana, naime, nije tačno poznato odakle je Kolumbo poreklom, a o tome ima više teorija. Ljorente je objasnio da se tokom prvih proučavanja od 2003. do 2005. govorilo o mogućoj podudarnosti koja bi ukazivala da kosti koje se nalaze u katedrali pripadaju Kolumbu, ali da je verovatnoća mala jer nema dovoljno DNK materijala.
Ljorente je dodao da je zahvaljujući novim tehnologijama sada definitivno potvrđeno da ostaci pripadaju slavnom moreplovcu. 
 
Projekciji filma i predstavljanju otkrića naučnog tima prisustvovao je i jedan od Kolumbovih potomaka, vojvoda od Verague.
  • Mile rent-a mozak

    13.10.2024 10:07
    Pre dva dana, ti isti naučnici su objavili da će otkriti, na osnovu DNK, koje je nacionalnosti bio Kolumbo - a sada ništa.
    I kako, normalan čovek da ih za 500 godina pozove da utvrde koje je nacionalnosti bio ovaj naš Kolumbijac, trgovac i prodavac iluzija. Srbin nije garant, pravoslavac nije nema teorije, to je samo klica iz Čipuljića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Stiven Sigal: Ako treba umreću za Putina

Specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za rusko-američke humanitarne veze Stiven Sigal izjavio je da je spreman da se bori na strani Rusije u Ukrajini.