Kada bebe mogu da počnu da spavaju na stomaku?

Spavanje beba na leđima smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP).
Kada bebe mogu da počnu da spavaju na stomaku?
Foto: Pixabay
Međutim, stručnjaci kažu da nakon 12 meseci starosti većina beba može da spava na stomaku.
 
AAP preporučuje da bebe spavaju na leđima do najmanje 12 meseci starosti (ili starije ako su prevremeno rođene). Međutim, ako se prevrnu na stomak nakon što ih spustite, a sigurni ste da se lako mogu prevrnuti sa stomaka na leđa, u redu je da ih puste da spavaju u tom položaju.
U prvoj godini života, pre nego što mogu lako da se otkotrljaju sa stomaka, nije sigurno da bebe spavaju licem nadole. Istraživanja pokazuju da bebe koje spavaju na stomaku imaju više nego dvostruko veće šanse da umru od SIDS-a nego bebe koje spavaju u drugim položajima.
 
Kada mala beba spava na stomaku veća je verovatnoća da će se pregriejati, udisati previše ugljen-dioksida i ugušiti se.
Istraživanja sugerišu da spavanje na želucu može inhibirati sposobnost oslobađanja toplote i regulacije telesne temperature kod beba niske porođajne težine. Kako biste smanjili rizik od pregrevanja obucite bebu u lagani povoj koji se može nositi, držite im glavu i lice otkrivene i pazite na znakove da je bebi pretoplo. Ako se znoje ili im je vruće kada im dodirnete grudi, uklonite sloj odeće ili smanjite temperaturu.
 
Stručnjaci kažu da se većina beba može uspavati na stomaku kada napune godinu dana. Pre 12 meseci uvek stavite bebu na leđa za svako spavanje, bilo da je dnevna dremka ili noć. Ako se vaša beba sama okrene na stomaić, u redu je ostaviti je tako.
 
"Kada budu dovoljno stare da se slobodno kotrljaju napred-nazad, mogu da odluče da spavaju na stomaku i to je u redu", kaže Elizabet Marej, pedijatrica u dečijoj bolnici "Golisano" u Ročesteru za Parents.com i napominje: "Ključno je da beba mora biti u stanju da se lako pomeri u i iz tog položaja."

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC