VIDEO Animacija od 40 sekundi objašnjava kako spasiti život detetu koje se guši

Deca su zaigrana i radoznala, pa ne čudi što je gušenje jedna od opasnosti koje vrebaju najmlađe.
Gušenje nastaje kao posledica začepljenja disajnih puteva, često tokom igre ili hranjenja. 
 
Iako nije ugodno videti dete koje se guši, roditelji ili staratelji u tim trenucima moraju da ostanu pribrani i da pomognu detetu do dolaska hitne pomoći.
Bolnica "St. John" je na Jutjubu objavila video u kom je na zanimljiv način pokazala ispravnu tehniku spasavanja bebe ili malog deteta koje se guši.
 
"Roditelji su nam rekli da je više od 40 odsto njih svedočilo gušenju sopstvenog deteta. Kada smo ih pitali da li znaju kako da pruže prvu pomoć u takvoj situaciji, ustanovili smo da više od četiri petine ne zna šta bi trebalo da se učini", kažu lekari.
To ih je podstaklo da, koristeći poklopac olovke, figuricu, bombonu i kliker, odnosno predmete kojima bi deca mogla da se uguše, pokažu šta bi trebalo da se uradi kada se dete guši.
 
 
"Ako se beba guši, položite je licem na svoju butinu licem ka dole. Zatim je pet puta udarite po leđima. Ako to ne deluje, okreni dete i pritisni mu pet puta grudi sve dok disajni put ne bude slobodan. Ako ni to ne deluje, pozovi hitnu pomoć", objasnili su animirani likovi u 40 sekundi videa.
Osim igračaka i baterija, za decu je rizična i hrana. 
 
Najveći rizik od gušenja predstavljaju kokice, viršle, orašasti plodovi, pojedini slatkiši, avokado, banane, dinja, grožđe, trešnje, bobičasto voće, celi komadi konzervisanog voća, paradajz i breskve.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.