Previše igračaka negativno utiče na kreativnost dece

Ako vam je teško da odolite kupovini igračaka za decu, trebalo bi još jednom da razmislite pre nego što odlučite da razveselite mališane.
Previše igračaka negativno utiče na kreativnost dece
Foto: Pixabay
Naime, jedna studija je pokazala kako je deci koja imaju previše igračaka lakše odvući pažnju i ne uživaju u kvalitetnoj igri, prenosi Klix.ba.
 
Istraživači s Univerziteta Toledo u Ohaju (SAD) ispitivali su 36 dečaka i devojčica, tako što su ih pozvali da se igraju u sobi pola sata s četiri ili 16 igračaka.
Otkrili su da su deca bila daleko kreativnija kada su imala manje igračaka za igru. Takođe, ona su se sa svakom igračkom igrala dvostruko duže, smišljajući više namena za svaku igračku i produžujući i proširujući svoje igre.
 
Autori zaključuju da bi roditelji, škole i vrtići trebalo da spakuju većinu svojih igračaka i redovno menjaju mali broj igračaka kako bi podstakli decu da postanu kreativnija i poboljšaju svoj raspon pažnje.
 
"Ova studija je nastojala da utvrdi utiče li broj igračaka u okruženju male dece na kvalitet njihove igre. Čini se da je veći broj igračaka ometao trajanje i zainteresovanost u igri. Ostale prisutne igračke mogle su da stvore izvor spoljašnje distrakcije", rekla je glavna autorka studije dr Karli Dauč u časopisu "Infant Behavior and Development".
To je zato što deca u ranom detinjstvu razvijaju viši nivo kontrole pažnje. Njihovu igru i pažnju mogu omesti faktori iz okruženja, koji generalno odvlače pažnju. Rezultati ove studije sugerišu da obilje igračaka može stvoriti takvu distrakciju.
 
"Kad im je u okolini manje igračaka, mala deca se duže igraju s jednom igračkom, što omogućuje bolji fokus za istraživanje i kreativniju igru", navode u studiji.
 
Ovo nije prvi put da je istraživanje pokazalo da previše igračaka može odvlačiti pažnju. Nemački istraživači Elke Šubret i Rajner Strik sproveli su eksperiment u kom su igračke odnete iz vrtića u Minhenu na tri meseca.
 
Nakon samo nekoliko nedelja deca su se ponovo prilagodila i njihova igra je postala daleko kreativnija i društvenija. Svoja otkrića objavili su u knjizi "The Toy-free Nursery".
U svojoj knjizi "ClutterFree with Kids" autor Džošua Beker takođe je tvrdio da je manje igračaka bolje za decu jer to podstiče kreativnost, pomaže u razvijanju raspona pažnje i uči mlade da se brinu o svojim stvarima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.