Singapurski aerodrom prvi uvodi novinu: Od sledeće godine putovanje bez pasoša

Putovanje na singapurskom Čangi aerodromu, koji je jedan od najboljih na svetu, od sledeće godine biće još lakše. Na ovom aerodromu biće moguće putovati bez pasoša.
Singapurski aerodrom prvi uvodi novinu: Od sledeće godine putovanje bez pasoša
Foto: Pixabay
Od 2024. u funkciji će biti automatizovano odobrenje za putovanje, zbog čega više neće biti potrebni pasoši. Automatizovani sistem će se koristiti biometrijskim podacima.
"Singapur će biti jedna od prvih država na svetu koja će uvesti automatizovano odobrenje, bez pasoša", najavila je ministarka komunikacija Zozefin Teo, obraćajući se parlamentarcima tokom izlaganja izmena Zakona o imigraciji.
Biometrijska tehnologija i softver za prepoznavanje lica već se delimično koriste na ovom aerodromu. Nadolazećim promenama smanjiće se potreba da putnici više puta pokazuju pasoše i biće omogućena praktičnija obrada podataka. Međutim, kako je napomenula ministarka Teo, pasoši će biti potrebni za mnoge države u kojima ne postoji mogućnost putovanja bez pasoša.
 
Aerodrom Čangi je često proglašavan najboljim aerodromom na svetu. Opslužuje više od 100 avio-kompanija koje imaju letove prema 400 gradova u 100 država širom sveta. U junu ove godine je imao 5,2 miliona putnika, čime je prvi put od januara 2020, kada je počela pandemija koronavirusa, imao više od pet miliona putnika.
 
Trenutno ima četiri terminala, a u planu je da se izgradi još jedan zbog rasta broja putnika. Očekuje se da će imati predpandemijski broj putnika i da će biometrijski sistem olakšati putovanje.
 
Budućnost putovanja?
 
Pojedini smatraju da biometrijska identifikacija putnika predstavlja budućnost putovanja. Međunarodni aerodrom Dubai je 2018. napravio biometrijske tunele koji se koriste za identifikaciju putnika na osnovu prepoznavanja lica. Identifikacija traje samo pet sekundi. Putnici ovog aerodroma imaju mogućnost da se identifikuju otiskom prsta ili skeniranjem lica, umesto da nose pasoš.
Tehnologija prepoznavanja lica delimično se koristi na aerodromima u Hongkongu, Tokiju, Delhiju, Londonu i Parizu.
 
Digitalnim identifikacionim dokumentima je u skladu sa standardima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) omogućeno da se putuje korišćenjem sigurnih digitalnih verzija svojih pasoša, koji su dostupni na mobilnim telefonima, prenosi CNN.
  • Vagica

    25.09.2023 15:48
    Najveća želja mi je da odem u Singapur i Japan.
  • Eeeee

    25.09.2023 13:11
    Šta su ti singapurćani bajo moj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

U Pamploni počele trke s bikovima

Slavna trka s bikovima koja se tradicionalno održava u španskoj Pamploni počela je u subotu uprkos protestima boraca za zaštitu prava životinja.

Turisti ponovo mogu da idu na Kapri

Popravljen je cevovod koji vodi pijaću vodu na Kapri, pa je turistima dozvoljeno da ponovo posete to italijansko ostrvo, saopštio je u nedelju njegov gradonačelnik Paolo Falko.