VIDEO: Prelazak kolovoza u Vijetnamu je umetnost

"Prelazak kolovoza u Vijetnamu je umetnost", poručila je tiktokerka Nguyen Yeats-Brown.
VIDEO: Prelazak kolovoza u Vijetnamu je umetnost
Foto: Screenshot (Tiktok/nyeatsbrown)
Dok je prelazila kolovoz na zebri, niko nije stao - motori su nastavili da jure oko nje, a ni s automobilima nije bilo drugačije. Snimak je u tri dana pregledan 16,6 miliona puta, a brzo će vam biti jasno i zašto toliki interes. 
 
U većim vijetnamskim gradovima, kao što su Ho Ši Min i Hanoj, saobraćajni haos deo je svakodnevnog života. Na ulicama prevladavaju motocikli, mopedi i bicikli i čini se kao da vlada potpuna anarhija. 
Međutim, lokalni stanovnici vešto se kreću kroz gust saobraćaj promet koristeći intuiciju i posmatrajući okolinu, stoji u globalnom izveštaju o sigurnosti na putevima.
 
Statistički podaci pokazuju da je u Vijetnamu registrovano više od 45 miliona motocikala, što čini taj prevoz najpopularnijim načinom kretanja.
Uprkos prividnom haosu, saobraćaj funkcioniše zahvaljujući sporazumima među učesnicima u saobraćaju - postoji neka vrsta kolektivnog razumevanja i poštovanja prostora drugih, iako su saobraćajna pravila često fleksibilno tumačena. Vozači u Vijetnamu retko kad koriste pokazivače smera, a pešaci moraju da se prilagode krećući se poverenjem da će ih vozači izbegavati.
 
Sigurnost u saobraćaju i dalje je velik izazov. Broj nesreća, uključujući one sa smrtnim ishodom, visok je u poređenju s mnogim drugim zemljama. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, Vijetnam beleži više od 21.000 smrtnih slučajeva godišnje, što čini jednu od najčešćih uzroka smrti u zemlji.
 
Vlada Vijetnama uvela je strože zakone o sigurnosti saobraćaja, poput obaveznog nošenja kacige za vozače i saputnike na motociklima, ali sprovođenje tih mera ponekad je neadekvatno. Nedavno su počele da se sprovode i kampanje za podizanje svesti o sigurnom ponašanju u saobraćaju, naročito među mladima.
 
@nyeatsbrown

If u cant beat em join em x x

♬ original sound - NGUYEN
Turisti koji posećuju Vijetnam često doživljavaju saobraćajnu kulturu kao jedan od najvećih izazova. Nepostojanje jasnih pravila o prelasku ulica može stvoriti nelagodu, ali nakon nekog vremena mnogi posetioci se prilagode. Kultura "hrabrosti" među pešacima zapravo je neizbežna - potrebno je ući u saobraćajni tok s poverenjem, polako i bez naglih pokreta.
 
Iako Vijetnam nudi fascinantna iskustva, posetiocima se savetuje oprez i pridržavanje lokalnih običaja kako bi izbegli nesreće. Izbegavanje vožnje tokom kišnih sezona i korišćenje taksija ili organizovanih vožnji smatra se sigurnijim rešenjem za turiste.
  • R

    27.10.2024 11:38
    R
    Kod nas je najčešći uzrok neka kardiovaskularna bolest (infark srca, ili moždani udar) sa preko 50.000 godišnje, a drugi uzrok po redu su maligne bolesti sa oko 25.000 godišnje.
    Smrt usled saobraćajne nesreće se računa sa nekoliko stotina.
    U Vijetnamu živi oko 100.000.000 ljudi, a najčešći uzrok smrti u broju od 21000 su saobračajke, to znači da se od bolesti skoro ne umire. Verovatno je većinom uzrok starost, a kod nas možda 5 do 6% ljudi umre od starosti.
    Mogu da zaključim da su veoma zdrav narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja