FOTO, VIDEO: Najređi kit na svetu viđen tek drugi put ikada

Najređi kit na svetu nedavno je snimljen tek drugi put u istoriji u blizini obale Tajlanda.
Grupa turista na čarter brodu u blizini Puketa primetila je misteriozno belo stvorenje dok su bili na putovanju za proslavu Nove godine, prenosi Dejli Mejl.
 
Snimili su par Omurinih kitova koji su zajedno plivali u Andamanskom moru, a jedan od njih bio je potpuno bele boje. Snimak su poslali službenicima organizacije za očuvanje okoline "ThaiWhales", koja ju je početkom januara podelila na društvenim mrežama.
"Ovo je revolucionarna vest, prva takve vrste i uzbudljivo morsko otkriće", napisali su u opisu videa.
 
Prema podacima, ovo je prvi put da je potpuno beli kit Omura uočen na Tajlandu. 
Pojava ovih kitova naknadno je prijavljena tajlandskom Odeljenju za morske i obaalske resurse, koji je pokrenuo potragu za jedinstvenom životinjom.
 
Nakon nekoliko dana potrage, zvaničnici su rekli da ga nisu pronašli, ali da su u tom području uočili još najmanje četiri kita Omura. Plivali su i hranili se u blizini ostrva Phi Phi, ostrva Medenog meseca i ostrva Koral.
 
Omura kitovi poslednja su vrsta sisara koja je identifikovana, tvrde stručnjaci iz Zaštite kitova i delfina.
 
 
Prvi put su viđeni 2003. godine, kad su njihovi ostaci bili nasukani na obalama, a tokom 2015. godine uočene su i žive jedinke.
 
Imaju dugačka i tanka tela zbog čega izgledaju poput zmije, a leđna peraja su im mala i zakrivljena. Mogu da narastu do 12 metara dužine i težiti do 20 tona, a zasad je primećeno da najčešće borave u tropskim i toplim morima.
 
Poznato je veoma malo informacija o Omura kitovima, zbog čega naučnici nisu sigurni kolika je njihova populacija i varijacije u izgledu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.