Ugrožen bornejski slon i nekoliko vrsta gmizavaca na Kanarskim i Balearskim ostrvima

Bornejski slon, veliki gušter i cipal sa Gran Kanarije, kao i gušter Pitiusas, poreklom sa Ibice i Formentere, nalaze se u sve većoj opasnosti od izumiranja.
Ugrožen bornejski slon i nekoliko vrsta gmizavaca na Kanarskim i Balearskim ostrvima
Foto: Pixabay
Na to je upozorila Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).
 
U godišnjem ažuriranju Crvene liste IUCN navedeno je da je bornejski slon ugrožen zbog pretnji od ljudskih aktivnosti, kao i da invazivne zmije dovode do izumiranja endemskih gmizavaca na Kanarskim ostrvima i Ibici, dok ilegalna trgovina i klimatske promene prete kaktusima u Čileu.
IUCN Crvena lista sada uključuje 163.040 ugroženih vrsta od kojih gotovo četvrtini (45.321) preti izumiranje, što je prevazišlo cilj Barometra života za procenu 160.000 vrsta, navodi se u izveštaju.
 
"Kao što pokazuje današnje ažuriranje Crvene liste, biodiverzitet se suočava sa sve većim pritiscima, od krivolova, preko klimatskih promena, do širenja invazivnih vrsta. Srećom, i Crvena lista ukazuje na rešenja. Uz održivu, kooperativnu, naučno zasnovanu akciju očuvanja u dovoljnom obimu, možemo povući vrste sa ivice izumiranja", rekla je generalna direktorka IUCN-a dr Gretel Agilar.
Azijski slon na Borneu je ugrožen, a prema proceni IUCN-a u divljini je ostalo oko 1.000 slonova Bornea. 
 
Populacija se smanjila u poslednjih 75 godina, u početku zbog obimne seče šuma, čime je uništen veći deo staništa slonova na tom ostrvu. 
 
U izveštaju se napominje da populacija nekoliko vrsta gmizavaca na Gran Kanariji značajno opada zbog invazivnih zmija. 
 
Džinovski gušter sa Gran Kanarije (Gallotia stehlini) kritično je ugrožen, a skink (Chalcides seklineatus) je označen kao ugrožen. Ove endemične životinje su plen invazivne kalifornijske kraljevske zmije (Lampropeltis californiae), koja je uneta na ostrvo 1998. godine.
 
Populacije džinovskog guštera Gran Kanarije i skinka Gran Kanarije smanjile su se za više od polovine od 2014. godine, navodi se u izveštaju.
 
Takođe, na Kanarskim ostrvima akcije očuvanja su povećale populaciju džinovskog guštera La Gomera (Gallotia bravoana), uprkos stalnim pretnjama. Status vrste je poboljšan od kritično ugrožene do ugrožene, nakon programa uzgoja u zatočeništvu i reintrodukcije.
 
Prema IUCN, akcija lova na napuštene mačke i klizišta, sve učestalija zbog uticaja klimatskih promena, i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju za ovog kanarskog reptila.
 
Ugrožen je i zidni gušter sa Ibice (Podarcis pitiusensis), a njegova populacija je opala za 50 odsto od 2010. zbog invazivne zmije potkovice (Hemorrhois hippocrepis).
Osamdeset dva procenta vrsta kopiapoa kaktusa je u opasnosti od izumiranja, u odnosu na 55 odsto u 2013, uglavnom zbog ilegalne trgovine, olakšane društvenim medijima. Klimatske promene dodatno ugrožavaju ove kaktuse, jer se okeanska magla koja im je potrebna za hidrataciju pomera sa globalnim promenama temperature, a ove dugovečne vrste ne mogu da se razmnožavaju dovoljno brzo.
 
Saradnja između zemalja je ključna za sprečavanje transporta krivolovnih biljaka preko granica, ističe IUCN, napominjući da, pored toga, uzgoj kopiapoa u staklenicima može da obezbedi održivu alternativu za snabdevanje kaktusa na svetskom tržištu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.