Ovo voće može da bude otrovno za pse: Uzrokuje i otkazivanje bubrega

Neki psi nisu preterani ljubitelji voća, dok će drugi rado probati i jesti bilo šta što nađu ispod drveta.
Ovo voće može da bude otrovno za pse: Uzrokuje i otkazivanje bubrega
Foto: Pixabay
Stoga je vrlo važno da pazite na svog ljubimca da se ne bi desilo ono najgore, prenosi N1 pisanje Metropolitan.si.
 
Poznato je da psi, kao i mi, vole voće, a ovi ukusni prirodni plodovi veoma su preporučljivi za njih. 
Ipak, neke vrste voća nikako ne bi trebalo da date svom psu, jer ono može dovesti do neželjenih posledica. Jedna od takvih zabranjenih vrsta voća za pse jeste grožđe.
 
Zašto je ovo voće opasno za pse?
 
Iako neće svi psi poželeti da probaju, a onda i jedu grožđe, neki će, ukoliko nisu pod nadzorom, to učiniti bez problema. No, stručnjaci upozoravaju da to nikako ne bi bilo dobro ideja, a evo i zašto.
Naime, i sveže ali i suvo grožđe može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, uključujući otkazivanje bubrega, a znaci trovanja pojavljuju se u roku od 24 sata od gutanja ovog voća. 
 
U početku se mogu javiti simptomi poput povraćanja, dijareje, smanjenog apetita, a zatim, nakon 48 sati, dolazi do pojačane žeđi, prestanka lučenja urina iz bubrega i konačno otkazivanja bubrega.
 
"Nažalost, još nije poznato koja supstanca u običnom ili suvom grožđu izaziva otkazivanje bubrega kod pasa. Takođe, ne možemo utvrditi koji pas može da se otruje grožđem ili suvim grožđem, a koji ne. Međutim, već je potvrđeno da se toksičnost povećava srazmerno količini konzumiranog voća. To znači da što više grožđa ili suvog grožđa pas pojede, to može biti toksičnije za psa. Doza koja može biti toksična za psa je 2,8 g grožđica ili više, odnosno 19,6 g grožđa ili više po kilogramu telesne mase psa", stoji na sajtu jedne veterinarske ambulante.
Dakle, ukoliko sumnjate da se pas otrovao grožđem, potrebno je hitno konsultovati veterinara, jer lečenje svakim satom postaje manje efikasno. 
 
Pošto je uvek bolje sprečiti nego lečiti, kesice suvog grožđa obavezno sklonite i čuvajte van domašaja svog psa, a kada ste napolju, držite ga što dalje od vinograda i vinove loze.
  • Dejan

    30.08.2024 16:46
    Vukovi znaju da udju u vinograd i da se najedu grozdja. moj pas ga takodje jede. To se verovatno dešava kod ovih novih hibridnih vrsta i poodvrsta koje kada kineš pored njih dobiju upalu pluća. Moj pas jedino ne podnosi čokoladu jel nakon nje dobije epi napad.
  • joj

    29.08.2024 13:39
    @Dežurno gunđalo
    valja pročitati tekst koji se komentariše "Takođe, ne možemo utvrditi koji pas može da se otruje grožđem ili suvim grožđem, a koji ne"
  • Slucaj

    28.08.2024 22:27
    Moj pas obozava voce i povrce. Jednom sam joj dala grozd i nije htela da ga jede. Ni sljive. Znaju oni jako dobro sta im ne valja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja