Orao u Norveškoj napadao ljude, čak zgrabio i bebu: Na kraju je ubijen

Mladi suri orao ubijen je u Norveškoj nakon što je navodno napao i povredio najmanje četiri osobe, uključujući 20-mesečno dete.
Orao u Norveškoj napadao ljude, čak zgrabio i bebu: Na kraju je ubijen
Foto: Pixabay
Javna televizijska kuća NRK objavila je da se u poslednjem napadu prošle subote ptica obrušila na devojčicu koja se igrala u dvorištu porodične kuće u središnjoj regiji Trøndelag.
 
"Došao je niotkuda i zgrabio našu najmlađu ćerku. Njena majka je skočila i zgrabila orla, ali je morala da se bori da je pusti. Komšija je morao da pomogne. Stalno se vraćao, iako ga je komšija oterao štapom", rekao je za televizijsku kuću otac devojčice.
Majka i komšija su na kraju uspeli da skinu orla s devojčice. Dete je završilo sa šavovima i ogrebotinama na licu, uključujući i ispod oka.
 
Suri orlovi imaju raspon krila do dva metra i uobičajeni su u velikom delu Skandinavije. Uglavnom jedu manje sisare, lisice i ovce. 
 
"Ovaj je verovatno imao poremećaj ponašanja", rekao je Alv Ottar Folkestad, stručnjak za orlove iz BirdLife Norge.
Folkestad je za Associated Press rekao da se ponašanje ptice "radikalno razlikuje od normalnog", dodajući da se čini da je niz napada, koji su se dogodili na ogromnom području tokom prošle nedelje, počinila ista ptica.
 
"Detalji u perju navode me da verujem da se radi o istoj ptici", rekao je Folkestad. 
 
Rekao je da bi snažni vetrovi na velikim visinama poslednjih dana olakšali bi orlu, ženki rođenoj ove godine, da preleti velike udaljenosti.
 
Francis Ari Sture (31) je rekao za AP da ga je ptica napala najmanje šest puta dok je planinario prošlog četvrtka, uprkos tome što je koristio ruksak kao štit i nogom šutnuo orla.
 
Sture je rekao da se bojao da će se okliznuti jer bi orao, ako padne u nesvest, "mogao početi da ga jede".
Lekari koji su ga lečili od dubokih rana na licu rekli su da su ga sunčane naočare i majica dugih rukava spasile od ozbiljnijih povreda.
 
Mariann Myrvang, koja je napadnuta prethodnog dana, rekla je za NRK da je zvala pomoć kada je "nešto veliko i teško" palo na njena ramena. Rekla je da je pala na kolena. Myrvangin suprug zgrabio je granu i oterao orla. Dobila je penicilin i injekciju protiv tetanusa.
 
Per Kåre Vinterdal, lovočuvar u Orkdalu, rekao je za VG da je stigao na lice mesta nedugo nakon napada na malo dete i da je uspeo a "eutanazira" pticu. Nije rekao na koji način je orao ubijen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja