Šta je akrilamid pronađen u čipsu - zašto je opasan i gde ga sve ima

Akrilamid, pronađen u čipsu proizvedenom u Srbiji, kancerogena je supstanca koja nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob na visokim temperaturama.
Šta je akrilamid pronađen u čipsu - zašto je opasan i gde ga sve ima
Foto: Pixabay
Da se u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji nalazi povišeni nivo akrilamida stiglo je upozorenje iz RASFF, sistema Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.
Akrilamid je organsko jedinjenje koje sadrži tri atoma ugljenika i ima molekulsku masu od 71,078 Da.
Nastaje od šećera i aminokiselina, najviše od asparagina, kojih prirodno ima u mnogim namirnicama.
 
Reč je kancerogenoj supstanci koja nastaje u hemijskim reakcijama na visokim temperaturama. Nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob na visokim temperaturama, bilo da se radi o kuvanju ili pečenju.
 
Nivo tog jedinjenja je visok kada se hrana dugo sprema na temperaturama iznad 150 stepeni Celzijusa. 
 
Međutim, iako se stvara u domaćinstvu tokom prženja ili pečenja hrane, prisutan je i u proizvodnji plastike, papira i lepkova, zbog čega se događaju i česta trovanja radnika. 
 
Ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. 
 
Upozorenje na zdravstveni rizik
 
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je još 2015. godine upozorila je da akrilamid u hrani javni zdravstveni problem i da  potencijalno povećava rizik od razvoja karcinoma.
 
U EU je godine 2018. stupila na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani.
Stručnjaci upozoravaju da akrilamida ima u većim količinama u kafi, čipsu i pomfritu, keksu i krekerima, ali ga ima i u žitaricama i pekarskim proizvodima.
 
Kako se navodi, prisutan je i u suvom voću, crnim maslinama, pečenom povrću, a sadrže ga i određeni prženi orašasti plodovi, pa čak i hrana za bebe. 
 
Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos u organizam. U početku izaziva probleme sa nervnim sistemom, ali su mnoge studije ukazale i na vezu akrilamida sa bolestima tumora.
  • Silver

    06.08.2023 14:56
    pravite sami cips i pomfrit al cim pojeftine cevaoi.....
  • Vlada

    06.08.2023 09:59
    @Petar
    Pa naravno. Juce vidim u radnjama, navedeni proizvod u tom pakovanju se i dalje normalno prodaje po radnjama. Izgleda da za nas nije opasan.
  • *

    06.08.2023 09:14
    Znači goodbye pomfrit

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje