
Insulinska rezistencija: Zašto su musli i smuti problematična hrana?
Insulinska rezistencija je veoma veliki problem i stanje koje se teško otkriva.

Foto: Pixabay
"To je stanje kada insulin koji se normalno luči da bi održao koncentraciju šećera u krvi nije dovoljan, pa mora da se izlučuje u većoj količini da bi naterao taj 'neposlušni' šećer da uđe u naše ćelije", kaže doktorka Branka Birovljev Konstantinović, specijalista higijene ishrane.
Zbog čega je insulinska rezistencija u današnje vreme sve češća?
"Ranije, u periodima kada nije bilo gladi, insulin je, kada bi ljudi nešto pojeli, stavljao tu hranu u rezerve 'za kišne dane' i to se koristilo kada hrane nije bilo. Kako danas mi nemamo tih 'kišnih dana', ne jedemo faktički samo kada spavamo. Tako da mi ne trošimo te rezerve, hrane imamo u obilju i to je dovelo do preplavljenosti insulinskom rezistencijom, koja je, možemo reći, posledica unosa današnje procesuirane hrane.
To nije samo hrana bogata šećerom i skrobom, već i hrana koja sadrži fruktozno-glukozni sirup, a takva je gotovo sva sadašnja procesuirana hrana - 80 odsto hrane u našim prodavnicama sadrži taj sirup, pored aditiva i konzervansa. On je veliki problem, a stavlja se skoro u svu hranu jer poboljšava ukus, sladak je, deluje na naše receptore za hormone sreće i zadovoljstva, što se obilato koristi. Pogotovo deci takva hrana godi - ta procesuirana hrana, razni sokovi, ne samo gazirani, popularni smutiji i musli takođe sadrže taj sirup, tako da i kod dece, baš iz tog razloga, viđamo veliki problem masne jetre, pa i dijabetes tip 2."
Koji su simptomi?
"Simptomi kod insulinske rezistencije su nespecifični i to je razlog zbog kojeg se ona teško otkriva. Može da se javi povećana glad, može da se javi visok pritisak, mušice pred očima, ako osoba dobije naglo u težini, pojava masnih naslaga oko stomaka, promene na koži - akne, ekcemi i specifična mrka prebojenost u predelu vrata i pazušnih jama."
Do čega ona može dovesti?
"Insulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tip 2, kao i do drugih hroničnih bolesti i njihovih posledica, kao što su policistični jajnici, kardiovaskularne bolesti, glaukom, katarakta, neuropatije..."
Šta možemo uraditi na prevenciji?
"Za insulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2 mi smo odgovorni, naš životni stil. Promena životnog stila daje rezultate - tu se ne misli samo na ishranu, koja je naravno jako bitna, ona je osnov, ali utiču i mnoge druge stvari, kao što je hronični stres. Danas smo svi svesni da smo pod velikim stresom i njega treba otkloniti - ranije ići na spavanje, baviti se fizičkom aktivnošću poput joge i pilatesa, ne neki intenzivni trening poput vežbanja u teretani, nego mirne vežbe koje opuštaju.
Naravno, ishrana je jako bitna, a ukazala bih na neke greške koje se prave. Razni musli danas se nazivaju 'šećer sa šećerom' - to je ugljeni hidrat u koji se često dodaje fruktozno-glukozni sirup da bi te pahuljice bile hrskavije i ukusnije, pa neko, misleći da se hrani zdravo, u stvari pogoršava stanje. Smutiji i sokovi uništavaju dijetetska vlakna koja su važna za stabilizaciju šećera u krvi, a potrebno je da unosimo hranu koja neće naglo podići visok nivo glukoze u krvi, nego će to činiti postepeno. Zato je bitno da se voće, a i povrće unosi sa korom, sa dijetetskim vlaknima. A šta mi radimo - za jedan obrok možemo da popijemo i sok od pet ili više ceđenih pomorandži, a pitanje je da li bismo mogli da pojedemo toliko pomorandži."
Dodaci ishrani
"S obzirom na to da u hrani nema dovoljno hranljivih materija, a dijetetska vlakna sve više uklanjamo, korisna je dopuna našoj modernoj ishrani.

Calivitin preparat Nopalin predstavlja obilje dijetnih vlakana iz ploda jednog meksičkog kaktusa i njegovo osnovno dejstvo je da smanjuje koncentraciju šećera u krvi, a utiče i na nivo masti. Sadrži aminokiseline koje takođe smanjuju nagle skokove glukoze, ima i antioksidativno dejstvo, ubrzava peristaltiku i čisti creva tako da rasterećuje jetru.
Znamo da kod insulinske rezistencije osoba teško može da smrša, stalno je gladna, a Nopalin daje osećaj sitosti, tako da osoba manje jede i manje se luči insulin, a i kad nešto pojede, ne prave se veliki skokovi insulina.
Neko može biti i mršav ili normalno uhranjen, a da ima insulinsku rezistenciju, ali tada se radi o hroničnom stresu i tu je mehanizam dejstva drugačiji.
Rhodiolin je preparat biljke Rhodiola rosea koju su koristili stogodišnjaci na Kavkazu. Sadrži cink, bogat je vitaminima i mineralima, a ima i dva važna alkaloida. Deluje antidijabetogeno, a utiče i na nivo masti. Ta lipolitička aktivnost je blokirana kod insulinske rezistencije i tu su ovi suplementi veoma korisni, zato što mi ne možemo da podstaknemo razlaganje masti, ako neko ima visok insulin.
Hrom je takođe bitan kod insulinske rezistencije jer on suzbija osećaj gladi, utiče na povećanje HDL holesterola koji je smanjen, kao i na snižavanje krvnog pritiska, generalno na regulaciju tog metaboličkog sindroma.
U maloj količini se hrom nalazi u hrani, nešto ga ima u bananama, crnom hlebu i spanaću. Preparat Chromium max je dobar u suzbijanju želje za slatkim do koje dolazi usled naglog pada nivoa šećera u krvi.

Preparat Organic acai, egzotično voće iz prašuma Amazona, spada u biološki aktivnu hranu. On stabilizuje nivo šećera u krvi, ali i utiče na širenje krvnih sudova, što je važno jer insulinska rezistencija vodi ka kardiovaskularnim bolestima i oštećenju krvnih sudova. Sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, nezasićene masne kiseline"
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Parodontopatija: Šta pomaže u prevenciji bolesti i sprečavanju gubitka zuba?
03.03.2025.•
0
Parodontopatija je oboljenje koje može dovesti do gubitka zuba iako sami zubi mogu biti zdravi.
Zašto nam ponekad zuji u ušima?
01.03.2025.•
3
Neki ljudi ponekad čuju zvuk u ušima koji podseća na zujanje, škripu, zviždanje.
Vitamin C važno unositi svakog dana: Ovo su znaci koji ukazuju na njegov nedostatak u organizmu
01.03.2025.•
0
Vitamin C se rastvara u vodi, što znači da se ne skladišti u telu, već se izlučuje putem urina.
Jod - tihi vladar štitne žlezde
28.02.2025.•
0
Jod je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u radu štitne žlezde, organa odgovornog za regulaciju metabolizma, rasta i razvoja tela.
Batut: Najviše gripa među decom do četiri godine
27.02.2025.•
0
Od 17. do 23. februara u Srbiji je zabeleženo 14.315 slučajeva oboljenja sličnih gripu.
Zdraviji i manje na bolovanju: Vozite bicikl do posla
24.02.2025.•
12
Nova studija otkrila je da se ljudi koji biciklom idu na posao retko razbolevaju i mnogo su mentalno i fizički zdraviji i opušteniji.
Aditivi u hrani kao okidači za razna oboljenja i stanja: Znamo li šta jedemo?
23.02.2025.•
4
Aditivi koji su zabranjeni u Americi i Evropskoj uniji i dalje se nalaze na trpezama u Srbiji.
Osim šefova i kolega: Neočekivane stvari koje mogu podići krvni pritisak
23.02.2025.•
1
Visok krvni pritisak ili hipertenzija ponekad je povezan s uobičajenim uzrocima kao što su prekomerni unos soli i stres.
Stalno žudite za nečim slatkim nakon obroka? Studija otkriva zašto je to tako
23.02.2025.•
3
Većini nas poznat je osećaj kad se dobro najedemo, ali još želimo nešto slatko.
Batut: Više od 14.000 obolelih od gripa i prehlade prošle nedelje
21.02.2025.•
0
Od 10. do 16. februara u Srbiji su zabeležena 14.072 slučaja oboljenja sličnih gripu.
Doktorka objašnjava: Kako vitamin K2 utiče na vaše kosti i zbog čega je važan?
18.02.2025.•
0
Vitamin D igra glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju, ali deluje i direktno na imunološki odgovor organizma.
Doktori održali srce u životu van tela rekordnih 12 sati
18.02.2025.•
0
Univerzitetska bolnica u Bernu saopštila je da su lekari uspeli da održe srce živim izvan ljudskog tela rekordnih 12 sati pre nego što je uspešno obavljena transplantacija.
Uz pomoć testa sa kukuruzom izračunajte koliko hrana putuje kroz vaš organizam
16.02.2025.•
4
Brzina kretanja hrane kroz naša creva je važna jer njen način prolaska kroz digestivni trakt utiče na zdravlje, i to na više načina.
Salo na stomaku znatno povećava rizik od oštećenja jetre pri konzumiranju alkohola
16.02.2025.•
1
Osobe koje pate od dijabetesa ili imaju masnoće koncentrisane oko stomaka, više nego dvostruko su sklonije ozbiljnom oštećenju jetre pri unosu alkohola, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Dremka tokom radnog vremena dobra ideja ili ne: Evo šta su pokazala istraživanja
16.02.2025.•
1
Dremanje tokom dana je u pojedinim delovima sveta kulturna norma, ali da li dremanje može promeniti radni dan? Stručnjaci razmatraju potencijalne prednosti dremanja na poslu.
SZO: Na alkoholnim pićima štampati upozorenje o opasnosti od raka
15.02.2025.•
5
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je nove nalaze o "alarmantom" nedostatku svesti o povezanosti konzumiranja alkohola sa oboljenjima raka širom Evrope
Službeni glasnik: Proglašen prestanak epidemije kovida19 na teritoriji Srbije
14.02.2025.•
2
Ministar zdravlja doneo je naredbu o proglašenju prestanka epidemije kovida na osnovu člana 50. stav 4. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i člana 15. stav 3. Zakona o državnoj upravi,
Psihoterapeut otkriva: Kako nastaju depresija i anksioznost
14.02.2025.•
1
Sve veći broj ljudi pati od anksioznog ili depresivnog poremećaja a poznati hrvatski psihoterapeut Laslo Pinter otkriva koje su sličnosti i razlike ta dva stanja.
Jod - važan za organizam
14.02.2025.•
0
Jod igra značajnu ulogu u zdravlju štitne žlezde i celokupnog organizma.
U Srbiji sve više slučajeva sifilisa: Najmlađi oboleli imao 14, a najstariji 75 godina
13.02.2025.•
2
Načelnik Službe za venerične bolesti u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti Milan Bjekić rekao je da su u Srbiji, kao i u Evropi, polne bolesti poslednjih nekoliko godina u porastu.
Doktorka Batuta o tome ko najčešće oboleva od gripa i kada se očekuje pik
12.02.2025.•
0
U Srbiji je ukupno registrovan 14.081 slučaj oboljenja sličnih gripu, sa srednjim intenzitetom virusne aktivnosti, a u naredne dve nedelje se bližimo piku obolevanja.