
Insulinska rezistencija: Zašto su musli i smuti problematična hrana?
Insulinska rezistencija je veoma veliki problem i stanje koje se teško otkriva.

Foto: Pixabay
"To je stanje kada insulin koji se normalno luči da bi održao koncentraciju šećera u krvi nije dovoljan, pa mora da se izlučuje u većoj količini da bi naterao taj 'neposlušni' šećer da uđe u naše ćelije", kaže doktorka Branka Birovljev Konstantinović, specijalista higijene ishrane.
Zbog čega je insulinska rezistencija u današnje vreme sve češća?
"Ranije, u periodima kada nije bilo gladi, insulin je, kada bi ljudi nešto pojeli, stavljao tu hranu u rezerve 'za kišne dane' i to se koristilo kada hrane nije bilo. Kako danas mi nemamo tih 'kišnih dana', ne jedemo faktički samo kada spavamo. Tako da mi ne trošimo te rezerve, hrane imamo u obilju i to je dovelo do preplavljenosti insulinskom rezistencijom, koja je, možemo reći, posledica unosa današnje procesuirane hrane.
To nije samo hrana bogata šećerom i skrobom, već i hrana koja sadrži fruktozno-glukozni sirup, a takva je gotovo sva sadašnja procesuirana hrana - 80 odsto hrane u našim prodavnicama sadrži taj sirup, pored aditiva i konzervansa. On je veliki problem, a stavlja se skoro u svu hranu jer poboljšava ukus, sladak je, deluje na naše receptore za hormone sreće i zadovoljstva, što se obilato koristi. Pogotovo deci takva hrana godi - ta procesuirana hrana, razni sokovi, ne samo gazirani, popularni smutiji i musli takođe sadrže taj sirup, tako da i kod dece, baš iz tog razloga, viđamo veliki problem masne jetre, pa i dijabetes tip 2."
Koji su simptomi?
"Simptomi kod insulinske rezistencije su nespecifični i to je razlog zbog kojeg se ona teško otkriva. Može da se javi povećana glad, može da se javi visok pritisak, mušice pred očima, ako osoba dobije naglo u težini, pojava masnih naslaga oko stomaka, promene na koži - akne, ekcemi i specifična mrka prebojenost u predelu vrata i pazušnih jama."
Do čega ona može dovesti?
"Insulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tip 2, kao i do drugih hroničnih bolesti i njihovih posledica, kao što su policistični jajnici, kardiovaskularne bolesti, glaukom, katarakta, neuropatije..."
Šta možemo uraditi na prevenciji?
"Za insulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2 mi smo odgovorni, naš životni stil. Promena životnog stila daje rezultate - tu se ne misli samo na ishranu, koja je naravno jako bitna, ona je osnov, ali utiču i mnoge druge stvari, kao što je hronični stres. Danas smo svi svesni da smo pod velikim stresom i njega treba otkloniti - ranije ići na spavanje, baviti se fizičkom aktivnošću poput joge i pilatesa, ne neki intenzivni trening poput vežbanja u teretani, nego mirne vežbe koje opuštaju.
Naravno, ishrana je jako bitna, a ukazala bih na neke greške koje se prave. Razni musli danas se nazivaju 'šećer sa šećerom' - to je ugljeni hidrat u koji se često dodaje fruktozno-glukozni sirup da bi te pahuljice bile hrskavije i ukusnije, pa neko, misleći da se hrani zdravo, u stvari pogoršava stanje. Smutiji i sokovi uništavaju dijetetska vlakna koja su važna za stabilizaciju šećera u krvi, a potrebno je da unosimo hranu koja neće naglo podići visok nivo glukoze u krvi, nego će to činiti postepeno. Zato je bitno da se voće, a i povrće unosi sa korom, sa dijetetskim vlaknima. A šta mi radimo - za jedan obrok možemo da popijemo i sok od pet ili više ceđenih pomorandži, a pitanje je da li bismo mogli da pojedemo toliko pomorandži."
Dodaci ishrani
"S obzirom na to da u hrani nema dovoljno hranljivih materija, a dijetetska vlakna sve više uklanjamo, korisna je dopuna našoj modernoj ishrani.

Calivitin preparat Nopalin predstavlja obilje dijetnih vlakana iz ploda jednog meksičkog kaktusa i njegovo osnovno dejstvo je da smanjuje koncentraciju šećera u krvi, a utiče i na nivo masti. Sadrži aminokiseline koje takođe smanjuju nagle skokove glukoze, ima i antioksidativno dejstvo, ubrzava peristaltiku i čisti creva tako da rasterećuje jetru.
Znamo da kod insulinske rezistencije osoba teško može da smrša, stalno je gladna, a Nopalin daje osećaj sitosti, tako da osoba manje jede i manje se luči insulin, a i kad nešto pojede, ne prave se veliki skokovi insulina.
Neko može biti i mršav ili normalno uhranjen, a da ima insulinsku rezistenciju, ali tada se radi o hroničnom stresu i tu je mehanizam dejstva drugačiji.
Rhodiolin je preparat biljke Rhodiola rosea koju su koristili stogodišnjaci na Kavkazu. Sadrži cink, bogat je vitaminima i mineralima, a ima i dva važna alkaloida. Deluje antidijabetogeno, a utiče i na nivo masti. Ta lipolitička aktivnost je blokirana kod insulinske rezistencije i tu su ovi suplementi veoma korisni, zato što mi ne možemo da podstaknemo razlaganje masti, ako neko ima visok insulin.
Hrom je takođe bitan kod insulinske rezistencije jer on suzbija osećaj gladi, utiče na povećanje HDL holesterola koji je smanjen, kao i na snižavanje krvnog pritiska, generalno na regulaciju tog metaboličkog sindroma.
U maloj količini se hrom nalazi u hrani, nešto ga ima u bananama, crnom hlebu i spanaću. Preparat Chromium max je dobar u suzbijanju želje za slatkim do koje dolazi usled naglog pada nivoa šećera u krvi.

Preparat Organic acai, egzotično voće iz prašuma Amazona, spada u biološki aktivnu hranu. On stabilizuje nivo šećera u krvi, ali i utiče na širenje krvnih sudova, što je važno jer insulinska rezistencija vodi ka kardiovaskularnim bolestima i oštećenju krvnih sudova. Sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, nezasićene masne kiseline"
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Šta nedostatak sna može učiniti mozgu: Počinje da razgrađuje sopstvene zdrave ćelije
06.04.2025.•
0
Usled nedostatka sna mozak počinje da razgrađuje sopstvene zdrave ćelije, pokazala je nedavna studija objavljena u "The Journal of Neuroscience".
VIDEO Manji od zrna pirinča: Ovako izgleda najmanji pejsmejker na svetu
03.04.2025.•
1
Američki naučnici osmislili su i napravili najmanji pejsmejker na svetu, privremeni regulator otkucaja srca manji od zrna pirinča koji se može ubrizgati i kontrolisati svetlošću.
Broj obolelih od gripa u Srbiji smanjen za 10 odsto u odnosu na prošlu nedelju
03.04.2025.•
0
U poslednjih sedam dana marta u Srbiji je zabeleženo 7.879 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije.
Testirano više od 93.000 beba: Od početka skrininga SMA otkrivena kod 10 mališana
01.04.2025.•
0
Od početka obaveznog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) u septembru 2023, testirano je 93.269, a dijagnoza je utvrđena kod 10 beba, saopštilo je udruženje SMA Srbija.
Nedostatak joda u ishrani
31.03.2025.•
0
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak joda je jedan od uzroka oštećenja mozga u detinjstvu, što dovodi do poremećenog kognitivnog i motoričkog razvoja.
Sve više mladih u Holandiji traži eutanaziju zbog depresije
30.03.2025.•
5
Broj ljudi koji su umrli eutanazijom u Holandiji prošle godine je porastao za 10 odsto, pokazali su novi podaci, a nadzorno telo pozvalo je lekare na veliki oprez u slučajevima psihičkih bolesti.
Meksiko zabranio brzu hranu u školama
30.03.2025.•
0
Meksiko je uveo zabranu brze hrane u školama širom zemlje, čime vlada nastoji da reši rastući problem gojaznosti i dijabetesa u toj zemlji.
Problemi sa zubima: Zanemarivanje može dovesti do teških infekcija i ozbiljnijih problema
29.03.2025.•
0
Pokvareni zubi kod čoveka nisu samo estetski problem -oni značajno utiču na celokupno zdravlje čoveka i stanje organizma.
Prvi put u ljudsko biće presađena genetski midifikovana svinjska jetra
27.03.2025.•
3
Kineski lekari prvi su put u svetu transplantirali svinjsku jetru ljudskom primaocu, objavili su naučnici s vojnog medicinskog univerziteta u Sijanu u severozapadnoj Kini.
Studija: Žvakaće gume oslobađaju mikroplastiku direktno u usta
27.03.2025.•
0
Žvakaće gume oslobađaju stotine čestica mikroplastike direktno u usta, pokazala je nova studija.
Naučnici upozoravaju: Čaj u kesici može biti opasan po zdravlje - evo zašto
25.03.2025.•
0
Količina mikroplastike povećava se u svetu oko nas, pa samim tim i u našim telima, budući da je unosimo na razne načine.
Nedostatak joda u ishrani
24.03.2025.•
0
Nedostatak joda može uzrokovati različite probleme sa kožom i kosom, jer je jod važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja utiče na rast i regeneraciju tkiva.
Holandska vlada pooštrava propise za reklamiranje nezdrave hrane
23.03.2025.•
2
Holandska vlada pokušava da ograniči prodaju nezdravih grickalica i pića deci, pooštravanjem propisa o televizijskim reklamama i ambalaži proizvoda.
Studija pokazala: Vruća hrana u plastičnim posudama može ugroziti zdravlje srca
23.03.2025.•
0
Rezultati su pokazali da ljudi koji često jedu hranu iz plastičnih kontejnera češće imaju srčane probleme, posebno kongestivnu srčanu insuficijenciju, piše "Njujork post".
Srce je organ koji brže stari: Evo kako da ga "podmladite"
22.03.2025.•
0
Možda mislite da sa svakim rođendanom vaše srce postaje starije, ali u stvarnosti, vaše srce ponekad stari brže od vas.
Ne škodi ponoviti: Evo šta nikako ne smete da radite ako vam se uvuče krpelj
22.03.2025.•
3
Lepo vreme i češći boravak u prirodi povezani su, nažalost, i sa neprijatnim susretima sa krpeljima.
Veliko otkriće na pomolu: Nova nada za terapiju Parkinsonove bolesti
21.03.2025.•
2
Australijski naučnici došli su do potencijalno revolucionarnog otkrića, koje bi moglo otvoriti put razvoju novih lekova za Parkinsonovu bolest, najbrže rastućoj neurodegenerativnoj bolesti na svetu.
Kad je teško pronaći pravu reč: Znak da mozak slabi
19.03.2025.•
0
Mnogi od nas osećaju da tokom godina u svakodnevnom životu imamo poteškoća da pronađemo pravu reč.
Kognitivne sposobnosti i starenje: Kako se gube i da li je to nužno?
18.03.2025.•
0
Nova studija o moći ljudskog mozga ukazuje da pad kognitivnih sposobnosti u kasnijem periodu života nije nužno dat.
Naučnici otkrili koji je najgori bol koji možemo osetiti
16.03.2025.•
5
Istraživanjem iz 2020. godine u kom je učestvovalo preko 1.600 ljudi upoređivan je nivo bola izazvan različitim stanjima, poput lomova kostiju, ubodnih rana, migrena i sličnih neugodnosti.
Švajcarski lekari prepisuju posete muzejima kao terapiju
16.03.2025.•
3
Lekari u Švajcarskoj proširuju terapijske metode za pacijente sa mentalnim poteškoćama i hroničnim bolestima, uključujući šetnje u javnim vrtovima, galerijama i muzejima.