
Naučnici na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka": Gel sprečava da uopšte dođe do njega
Naučnici tvrde da su na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka" u vidu gela, koji sprečava da do posledica opijanja uopšte i dođe.

Foto: Pixabay
Iako je još u procesu razvoja, inicijalni testovi na miševima ukazuju na "obećavajuću strategiju za efikasnu detoksikaciju od alkohola".
Stručnjaci Istraživačkog centra Švajcarskog tehničkog univerziteta u Cirihu Rafael Mezenga i Điaći Su su sa međunarodnim timom istraživača uspeli da smanje nivo alkohola u krvi kod opijenih miševa i to za 40 procenata, za samo trideset minuta.
"Gel premešta razlaganje alkohola iz jetre u digestivni trakt, pa za razliku od procesa u kom se alkohol metaboliše u jetri, ovde ne dolazi do proizvodnje štetnog acetaldehida", objašnjava Mezenga.
Upravo acetaldehid je glavni krivac za mnoge simptome mamurluka, uključujući mučninu, glavobolju, suva usta, nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, veću temperaturu kože i rumenilo, a tim je dokazao da njihov gel može da ubrza razlaganje alkohola u crevima u manje toksičnu sirćetnu kiselinu.
Ispostavilo se da je kod miševa za trideset minuta nakon konzumacije alkohola gel doveo do smanjenja nivoa alkohola u krvi za čak 40 procenata, a za više od pedeset odsto u roku od pet sati.
Štaviše, miševi koji su svakodnevno dobijali gel uz alkohol izgubili su manje težine i imali bolji metabolizam masnoće u jetri, od miševa koji su samo dobijali alkohol tokom deset dana. To sugeriše da gel smanjuje oštećenja nekoliko organa.
"Zdravije je uopšte ne piti alkohol. Međutim, gel bi mogao da bude naročito interesantan ljudima koji ne žele da u potpunosti prestanu da piju alkohol, ali ne žele da naškode svom telu i ne traže aktivno efekte alkohola", upozorava Mezenga za Science Alert.
Kako bi stvorili ovaj gel, naučnici su koristili surutku, odnosno tečni sadržaj mleka koji se odvaja od čvrstog ostatka prilikom pravljenja sira.
Nakon zagrevanja u trajanju od nekoliko sati, surutka formira duge niti koje mogu da se pretvore u gel u reakciji sa jedinjenjem na bazi gvožđa. Dodavanjem nanočestica zlata i malo šećera pokreće se lančana enzimska reakcija razgradnje alkohola.
Gelovima je prirodno potrebno duže vreme da se svare u crevima, a nanočestice zlata takođe produžavaju vreme varenja. To daje komponentama vreme da štetni alkohol pretvore u manje toksičnu sirćetnu kiselinu, koju naše telo dalje može razložiti na vodu i ugljen-dioksid.
To funkcioniše dok je alkohol još u digestivnom traktu, ali onog trenutka kada se nađe u krvotoku, toksični efekti alkohola su van njegovog domašaja.
Još je potrebno mnogo rada pre nego što se gel bude smatrao bezbednim za testiranje na ljudima, ali postoji nada da bi u budućnosti mogao da se uzima pre konzumacije alkohola, kako bi sprečio njegov štetan uticaj.
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Nanotechnology".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Problemi sa zubima: Zanemarivanje može dovesti do teških infekcija i ozbiljnijih problema
29.03.2025.•
0
Pokvareni zubi kod čoveka nisu samo estetski problem -oni značajno utiču na celokupno zdravlje čoveka i stanje organizma.
Prvi put u ljudsko biće presađena genetski midifikovana svinjska jetra
27.03.2025.•
3
Kineski lekari prvi su put u svetu transplantirali svinjsku jetru ljudskom primaocu, objavili su naučnici s vojnog medicinskog univerziteta u Sijanu u severozapadnoj Kini.
Studija: Žvakaće gume oslobađaju mikroplastiku direktno u usta
27.03.2025.•
0
Žvakaće gume oslobađaju stotine čestica mikroplastike direktno u usta, pokazala je nova studija.
Naučnici upozoravaju: Čaj u kesici može biti opasan po zdravlje - evo zašto
25.03.2025.•
0
Količina mikroplastike povećava se u svetu oko nas, pa samim tim i u našim telima, budući da je unosimo na razne načine.
Nedostatak joda u ishrani
24.03.2025.•
0
Nedostatak joda može uzrokovati različite probleme sa kožom i kosom, jer je jod važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja utiče na rast i regeneraciju tkiva.
Holandska vlada pooštrava propise za reklamiranje nezdrave hrane
23.03.2025.•
2
Holandska vlada pokušava da ograniči prodaju nezdravih grickalica i pića deci, pooštravanjem propisa o televizijskim reklamama i ambalaži proizvoda.
Studija pokazala: Vruća hrana u plastičnim posudama može ugroziti zdravlje srca
23.03.2025.•
0
Rezultati su pokazali da ljudi koji često jedu hranu iz plastičnih kontejnera češće imaju srčane probleme, posebno kongestivnu srčanu insuficijenciju, piše "Njujork post".
Srce je organ koji brže stari: Evo kako da ga "podmladite"
22.03.2025.•
0
Možda mislite da sa svakim rođendanom vaše srce postaje starije, ali u stvarnosti, vaše srce ponekad stari brže od vas.
Ne škodi ponoviti: Evo šta nikako ne smete da radite ako vam se uvuče krpelj
22.03.2025.•
3
Lepo vreme i češći boravak u prirodi povezani su, nažalost, i sa neprijatnim susretima sa krpeljima.
Veliko otkriće na pomolu: Nova nada za terapiju Parkinsonove bolesti
21.03.2025.•
2
Australijski naučnici došli su do potencijalno revolucionarnog otkrića, koje bi moglo otvoriti put razvoju novih lekova za Parkinsonovu bolest, najbrže rastućoj neurodegenerativnoj bolesti na svetu.
Kad je teško pronaći pravu reč: Znak da mozak slabi
19.03.2025.•
0
Mnogi od nas osećaju da tokom godina u svakodnevnom životu imamo poteškoća da pronađemo pravu reč.
Kognitivne sposobnosti i starenje: Kako se gube i da li je to nužno?
18.03.2025.•
0
Nova studija o moći ljudskog mozga ukazuje da pad kognitivnih sposobnosti u kasnijem periodu života nije nužno dat.
Naučnici otkrili koji je najgori bol koji možemo osetiti
16.03.2025.•
5
Istraživanjem iz 2020. godine u kom je učestvovalo preko 1.600 ljudi upoređivan je nivo bola izazvan različitim stanjima, poput lomova kostiju, ubodnih rana, migrena i sličnih neugodnosti.
Švajcarski lekari prepisuju posete muzejima kao terapiju
16.03.2025.•
3
Lekari u Švajcarskoj proširuju terapijske metode za pacijente sa mentalnim poteškoćama i hroničnim bolestima, uključujući šetnje u javnim vrtovima, galerijama i muzejima.
Postoji nekoliko hormona sreće: Koji su i kako da znamo da imamo njihov manjak?
16.03.2025.•
0
Dopamin, serotonin, endorfin i oksitocin čine četiri glavna hormona sreće. Ovi neurotransmiteri sarađuju, dopunjuju jedni druge i imaju složene uloge u telu.
Neurolozi upozoravaju: Ova popularna pića ozbiljno štete zdravlju mozga
15.03.2025.•
1
Često razmišljamo o ishrani kao o načinu poboljšanja fizičkog zdravlja, kao što je održavanje optimalne telesne težine, zdravlja srca i ravnoteže šećera u krvi.
Ima neka tajna veza: Evo kako pistaći utiču na vid
13.03.2025.•
3
Naučnici sa Univerziteta Tafts otkrili su da konzumiranje samo dve šake pistaća dnevno može pomoći u zaštiti od makularne degeneracije, glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Operacija katarakte - prilika da zauvek zaboravite na naočare
12.03.2025.•
0
Zamislite da ponovo potpuno jasno vidite svet – bez katarakte i naočara.
Naučnici razvili bioprinter za imitaciju ljudskog tkiva koji ubrzava razvoj leka
11.03.2025.•
0
Naučnici su razvili 3D bioprinter veličine aparata za kafu koji proizvodi tkivo nalik ljudskom, što budi nadu da će se ubrzati razvoj novih lekova.
Nokti mogu da ukažu na način na koji starimo
09.03.2025.•
2
Izgled noktiju može otkriti mnogo o našem zdravlju i o tome kako starimo.
Voće može da smanji rizik od depresije za čak 20 odsto: Evo i koje
08.03.2025.•
2
Zdrav mikrobiom creva igra ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina, koji utiču na raspoloženje.
Komentari 1
Nemanja
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar