Studija: Masline bi mogle pomoći ljudima koji žele da smršaju

Tim američkih naučnika otkrio je u maslinama komponentu za koju veruju da bi mogla pomoći u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa.
Studija: Masline bi mogle pomoći ljudima koji žele da smršaju
Foto: Pixabay
Naučnici sa univerziteta Virdžinija tek izveli su eksperimente na miševima koji su pokazali da elenolska kiselina iz maslina snižava šećer u krvi i, kako se čini, pomaže u gubitku kilograma.
 
Kako u maslinama nema dovoljno te kiseline koja bi prirodnim putem pomogla u borbi protiv spomenutih tegoba, naučnici veruju da bi njihovo istraživanje moglo da se "utre put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi".
"Promene u načinu života i mere javnog zdravstva imaju ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2", rekao je vođa istraživačkog tima Dongmin Liu, profesor na Odseku za ljudsku ishranu, hranu i fizičku aktivnost na univerzitetu u Virdžiniji.
 
Ističe da su dostupni lekovi protiv gojaznosti neefikasni u održavanju gibitka težine, skupi su i dugoročno predstavlju rizik po zdravlje. On i njegov tim, dodaje, rade na razvoju "sigurnijeg, jeftinijeg i višenamenskog leka koji bi sprečio pojavu poremećaja metabolizma i dijabetesa tipa 2".
Predstavljajući rezultate istraživanja na stručnoj konferenciji u Čikagu, Lui i njegove kolege su naveli da je kod miševa tokom četiri do pet nedelja primene elenolske kiseline došlo do smanjenja gojaznosti za 10,7 odsto, dok su nivoi šećera u krvi i osetljivosti na insulin pali na nivoe "uporedive s onima kod zdravih, mršavih miševa".
 
Masline i maslinovo ulje su posebno prisutni u mediteranskoj ishrani. Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim uljima i uljima semenki, sprečava kognitivno propadanje, pokazala je nedavno objavljena studija sprovedena tokom 28 godina na 90.000 ljudi.
  • Bojan

    08.07.2024 09:14
    Bojan
    Masline kao i Urme su dar Prirode coveku! Boravio sam 2 meseca na Siciliji i Masline su neizbezne u svakom jelu kod njih. Najviše mi se dopalo i redovno sam konzumirao koziji sir paradajiz masline domaći hleb koji se umace u gusto maslinovo ulje sluzi se uz neku njihovu prsutu mada nije obavezno i kuvana jaja. Nakon ovakvog obroka skoro ceo dan neosecate glad i imate energije. Dali je bilo od nekog vazduha klime i sl. neznam ali znam kada sam dosao imao sam 92 kg i nakon dva meseca 80 kg bez ikakvih problema iscrpljenosti malaksalosti i sl.! Normalno jelo se i kuvano testo meso ali gore opisani obrok je uvek bio skoro ceo dan na stolu kao i aktivnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje