Miševima produžili život za 25 odsto, izgledali mladoliko: Sada lek testiraju na ljudima

Naučnici su miševima dali lek koji im je uspešno produžio životni vek za 25 odsto, a stručnjaci se nadaju da bi ista metoda mogla pomoći pri usporavanju starenja kod ljudi.
Miševima produžili život za 25 odsto, izgledali mladoliko: Sada lek testiraju na ljudima
Foto: Pixabay
Tretirani miševi su zbog svog mladolikog izgleda dobili nadimak "stariji supermodeli". Bili su zdraviji, jači i imali manje karcinoma od svojih vršnjaka kojima nije davan lek. 
 
Lek se već testira na ljudima, ali za sada nije poznato da li će imati isti efekat kao što je imao na životinje.
Naučnici iz MRC Laboratorije za medicinsku nauku univerziteta Imperial College London i Medicinskog fakulteta Duke-NUS u Singapuru istraživali su protein interleukin-11 čiji se nivoi povećavaju tokom starenja, što doprinosi višim nivoima upala. Naime, stručnjaci smatraju da on sadrži nekoliko bioloških prekidača koji kontrolišu tempo starenja.
 
Napravili su dva eksperimenta. U prvom su genetski modifikovali miševe kako više ne bi mogli da proizvode interleukin-11. Tokom drugog su čekali da miševi napune 75 nedelja (što je otprilike jednako ljudskoj starosti od 55 godina) i zatim im redovno davali lek koji iz njihovih tela uklanja spomenuti protein.
Rezultati istraživanja su pokazali da se životni vek miševa produžio za 20 do 25 odsto, u zavisnosti od eksperimenta i pola miševa. Mada stari laboratorijski miševi često uginu od raka, oni kojima je uklonjen interleukin-11 nisu tako često obolevali od karcinoma.
 
Životinje su takođe imale poboljšanu funkciju mišića, bile mršavije i imale zdravije krzno. 
 
Međutim, pitanje je šta bi se dogodilo kada bi se ista metoda primenila na ljudima, piše BBC.
 
Naime, interleukin-11 ima ulogu tokom rane razvojne faze života. Oni koji se rode bez sposobnosti proizvodnje tog proteina imaju problema sa zglobovima, rastom zuba, stvaranjem ožiljaka i formiranjem kostiju lobanje. Naučnici smatraju da tokom zrelije ljudske dobi interleukin-11 ima negativnu ulogu u smislu podsticanja starenja.
Lek, odnosno antitelo koje napada interleukin-11, trenutno se testira na pacijentima s fibrozom pluća tokom koje na plućima nastaju ožiljci, što otežava disanje. Klinički naučnik Stjuart Kuk sa univerziteta Imperial College London navodi kako dosadašnji podaci pokazuju da bi lek mogao biti bezbedan za korišćenje.
 
Istraživanje pod nazivom "Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan" objavljeno je u časopisu "Nature".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje