Lek za sprečavanje prevremenog porođaja više neće biti u upotrebi: Šta to znači?

Lek "progesteron depo", koji je se propisuje za sprečavanje preveremnog porođaja, može da bude uzrok povećanog rizika od karcinoma.
Lek za sprečavanje prevremenog porođaja više neće biti u upotrebi: Šta to znači?
Foto: Pixabay
Kako piše Danas, rastvor za injekciju, 250 miligrama po mililitru, može biti uzrok karcinoma kod osoba koje su mu bile izložene u materici.
 
Uz to, kako stoji u informacijama objavljenih u pismu zdravstvenim radnicima na sajtu Agencije za lekove (ALIMS) od 1. avgusta, odnos koristi i rizika za lekove koji sadrže l7-OHPC (progesteron depo) se "više ne smatra pozitivnim u svim odobrenim indikacijama".
Zbog toga je odlučeno da će dozvole za takve lekove biti suspendovane u zemljama Evropske unije, kao i dozvola za lek "progesteron depo" u Srbiji.
 
Kako su ALIMS i Galenika a.d. Beograd, koja je nosilac dozvole za lek "progesteron depo", saopštile zdravstvenim radnicima, rezultati velike epidemiološke studije ukazuju na mogućnost povećanog rizika od karcinoma kod osoba koje su bile izložene l7-hidroksiprogesteron kaproatu (17 OHPC) u materici.
Studije su pokazale i kakva je efikasnost
 
Kako piše u tom pismu, ovaj rizik je moguć, ali zbog određenih ograničenja studije nije potvrđen.
 
"Podaci iz multicentričnog, dvostruko slepog randomizovanog kontrolisanog ispitivanja pokazali su izostanak efikasnosti l7-OHPC u prevenciji prevremenog porođaja. Podaci o efikasnosti u drugim akušerskim i ginekološkim indikacijama u kojima je l7-OHPC odobren su ograničeni", navodi se u pismu.
 
Dodaje se da lekovi koji sadrže l7-OHPC ne treba više propisivati i distribuirati.
 
"Potrebno je razmotriti alternativne terapijske opcije za sve indikacije. U Republici Srbiji, hidroksiprogesteron u obliku 17- OHPC je registrovan pod zaštićenim nazivom 'progesteron depo'. Ovaj lek više neće biti dostupan u Republici Srbiji", naveli su nadležni.
 
Dodali su da će dozvole za lekove sa aktivnom supstancom 17-OHPC biti suspendovane i oni više neće biti dostupni.
 
Ne bi trebalo više da se propisuje
 
Kako ističu, ove lekove više ne treba propisivati niti distribuirati.
 
"Potrebno je razmotriti altemativne opcije lečenja za sve indikacije", navode oni.
 
Prema ostalim informacijama, hidroksiprogesteron kaproat je sintetski progesteron, koji je u obliku intramuskularne injekcije odobren za lečenje raznih ginekoloških i akušerskih stanja, sa drugačijim farmakološkim svojstvima od prirodnog progesterona.
 
Snežana Rakić, profesorka ginekologije i akušerstva i bivša direktorka GAK "Narodni front", kaže za Danas da je "progesteron depo" stari lek, kao i da bez obzira na najnovije informacije u vezi sa njim, postoji alternativa i to "jako dobra".
 
"Ovaj lek je u upotrebi već decenijama i to je lek koji su ginekolozi propisivali u cilju sprečavanja preveremenih porađaja. Potom su se pojavile vaginalete progesterona, pa tablete. I ranije je bila preporuka da on nema neka baš dejstva u sprečavanju preveremnih porođaja. Sada su pojavili novi preparati kao što je subkutani progesteron, koji se pokazao kao jako dobar, posebno do 12. nedelja trudnoće. Rade se ispitivanja tog leka i za primenu i u drugom trimestru trudnoće", kaže sagovornica Danasa.
"Lek koji ginekolozi baš ne vole"
 
Kako dodaje, postojaće alternativa tom "progesteronu depo", koji već godinama polako izlazi iz upotrebe.
 
"Inače je to lek koji ginekolozi baš i ne vole. Imao je neželjene efekte, PMS, zadržavanje vode u organizmu i druge. Lično sam ga uvek izbegavala kada god je to bilo moguće. Nije čak ni dokazano koliko je taj lek bio efikasan. On se davao kao stabilizator glatke muskulature uterusa", navela je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.