Prvi slučaj u svetu: Žena uz pomoć sopstvenih matičnih ćelija pobedila dijabetes

Kineski istraživači su uspešno preokrenuli dijabetes tipa 1 kod pacijentkinje koristeći novu terapiju matičnim ćelijama, prema studiji objavljenoj u časopisu "Cell" ove nedelje.
Prvi slučaj u svetu: Žena uz pomoć sopstvenih matičnih ćelija pobedila dijabetes
Foto: Pixabay
Devojka od 25 godina sa dijabetesom tipa 1 počela je da proizvodi sopstveni insulin manje od tri meseca nakon što je primila transplantaciju reprogramiranih matičnih ćelija. 
 
Ona je prva osoba sa bolešću koja je lečena pomoću beta ćelija koje su izvađene iz njenog tela, navedeno je u studiji.
 
"Sada mogu da jedem šećer", rekla je žena koja živi u Tianjingu u Kini, u razgovoru za "Nature". 
Prošlo je više od godinu dana od transplantacije i kaže da uživa dok jede sve vrste hrane. Tražila je da ostane anonimna kako bi zaštitila svoju privatnost.
 
Džejms Šapiro, hirurg za transplantaciju i istraživač na Univerzitetu Alberta u Edmontonu, Kanada, kaže da su rezultati operacije zapanjujući: "U potpunosti su preokrenuli dijabetes kod pacijentkinje, koja je prethodno zahtevala znatne količine insulina".
Kineski istraživači su izvršili reverzni inženjering pacijentovih sopstvenih tkiva kako bi proizveli pluripotentne matične ćelije koje su zatim hemijski reprogramirali da formiraju beta ćelije. Nakon transplantacije, istraživači, čiji je prvi subjekt bio 59-godišnji muškarac, primetili su da on proizvodi sopstveni insulin u roku od tri meseca, a nakon četiri meseca je imao glikemijski raspon koji je bio 98 odsto sličan onom kod nedijabetičara.
 
U ovom novom slučaju mlade žene matične ćelije su ubrizgane tokom operacije u trbušne mišiće - novo mesto za uvod u ovu proceduru. Ranije su donorske beta ćelije presađivane u jetru, gde nisu mogle da se uoče. Nasuprot tome, u trbušnom tkivu, aktivnost ćelija može se pratiti pomoću MRI uređaja.
 
Dva i po meseca kasnije, proizvodila je dovoljno insulina da živi bez potrebe za dopunama, a taj nivo proizvodnje je zadržala više od godinu dana kasnije.
 
Ova studija je jedna među brojnim drugim pionirskim studijama koje koriste matične ćelije za lečenje dijabetesa, koji pogađa blizu pola milijarde ljudi širom sveta. Većina njih ima dijabetes tipa 2, u kom telo ne proizvodi dovoljno insulina ili se smanjuje njegova sposobnost korišćenja hormona. Kod dijabetesa tipa 1 imuni sistem napada beta ćelije u pankreasu.
Transplantacije beta ćelija mogu lečiti bolest, ali nema dovoljno donora da zadovolji rastuću potražnju, a primaoci moraju koristiti lekove koji suzbijaju imunitet kako bi sprečili telo da odbaci tkivo donora.
 
Matične ćelije se mogu koristiti za uzgoj bilo kog tkiva u telu i mogu se uzgajati neograničeno u laboratoriji, što znači da potencijalno nude neograničen izvor tkiva pankreasa. Koristeći tkivo napravljeno od sopstvenih ćelija osobe, istraživači se nadaju da će izbeći potrebu za imunosupresivima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.