Umereno konzumiranje kafe može biti blagotvorno za vaskularno zdravlje

Novo istraživanje otkriva da kofein u kafi, čaju i kakau, aktivno pomaže grupi ćelija u regeneraciji sluznice krvnih sudova i pomaže u očuvanju vaskularnog zdravlja.
Umereno konzumiranje kafe može biti blagotvorno za vaskularno zdravlje
Foto: Pixabay
Dugi niz godina kafa je bila povezana sa zdravstvenim rizicima. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje ovog napitka može biti blagotvorno po zdravlje, prenosi Klix.ba.
 
Vaskularne bolesti, oštećenje krvnih sudova i njihove posledice, srčani i moždani udar, među vodećim su uzrocima smrti u opštoj populaciji, a kod pacijenata sa upalnim reumatskim bolestima, kao što je reumatoidni artritis, ovi rizici su još mnogo veći.
Do sada se su preporuke doktora za smanjenje ovih vaskularnih rizika u osnovi temeljile na izbegavanju faktora rizika.
 
To je uključivalo zaustavljanje upale, smanjenje kortizonskih lekova, kao i konvencionalne preporuke kao što su izbegavanje ili potpuni prekid konzumiranja cigareta i duvanskih proizvoda, smanjenje holesterola kao i kontrolu visokog krvnog pritiska.
 
Istraživači sa Univerziteta u Rimu veruju da bi pacijenti mogli da poboljšaju vaskularno zdravlje ispijanjem omiljene šoljice kafe.
Njihovi laboratorijski rezultati pokazali su da kofein, prisutan u kafi, čaju i kakau, aktivno pomaže endotelnim progenitornim ćelijama, grupi ćelija koja pomaže u regeneraciji sluznice krvnih sudova i koja je uključena u vaskularni rast.
 
Pored dobro poznatog stimulativnog dejstva na organizam, kofein ima i antiinflamatorno dejstvo jer se vezuje za receptore izražene na površini imunih ćelija.
 
Istraživači su u novoj studiji istraživali 31-og bolesnika s lupusom bez tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika koristeći sedmodnevni upitnik o hrani.
Nakon sedam dana, istraživači su pacijentima uzeli krv kako bi ustanovili zdravlje njihovih krvnih sudova. 
 
Otkrili su da pacijenti koji su konzumirali kofein imaju bolje vaskularno zdravlje, mereno kroz endotelne ćelije, koje čine važan unutrašnji sloj krvnih sudova.
 
"Ova studija je pokušaj da se pacijentima pruže informacije o mogućoj ulozi isjhrane u kontroli bolesti", rekla je vodeća autorka, Fulvia Ceccarelli.
  • nema

    10.10.2024 12:20
    umerenost
    Umerenost u svemu je blagotvorno za zdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje