Kako na vreme otkriti aneurizme: "Tihe ubice" unutar mozga

Proširenje krvnih sudova unutar mozga, odnosno interkranijalne aneurizme, predstavljaju ozbiljni zdravstveni problem koji, ukoliko nije otkriven na vreme, može dovesti i do smrti.
Kako na vreme otkriti aneurizme: "Tihe ubice" unutar mozga
Foto: Life Scan
Ove "tihe" ubice mogu dovesti do moždanog udara, krvarenja unutar mozga (subarahnoidalnog krvarenja), pa čak i smrti.
 
U najvećem broju slučajeva ovaj problem ostaje neotkriven jer ne daje nikakve simptome dok se ne dogodi velika ruptura, odnosno prsnuće. Upravo zbog ovoga, rana dijagnoza je ključna za dalje lečenje.
 
Danas, magnetna rezonanca (MR) i njene napredne tehnike poput magnetne rezonantne angiografije (MRA) zauzimaju centralno mesto u otkrivanju ovih opasnih oštećenja moždanih arterija.
 
Ovakav savremeni aparat dostupan je i u Novom Sadu, u dijagnostičkom centru Life Scan i, kako ističu, u slučaju ranog otkrivanja ovakvih promena šanse za uspešno lečenje su neuporedivo veće.
 
Intrakranijalne aneurizme: Šta su i koji su simptomi?
 
Interkranijalne aneurizme, odnosno proširenje krvnih sudova unutar mozga, proširenja su lumena usled slabosti zida krvnih sudova unutar mozga, koja se najčešće javljaju na bifurkacijama (račvanju) arterija, gde je protok krvi najturbulentniji. 
 
Procene su da dva do tri odsto ljudi ima neku vrstu aneurizme, ali većina njih ostaje ili asimptomatska ili daje nespecifične tegobe poput smetnje vida, glavobolje, trnjenja i drugo.
 
Međutim, kada dođe do prsnuća aneurizme, dešava se da unutrašnje krvarenje i simptomi postaju neuoporedivo ozbiljniji. Tako se mogu ispoljiti u izraženim i jakim glavoboljama, raznim neurološkim poremećajima, gubitku svesti, pa i komi.
Posledice rupture intrakranijalne aneurizme mogu biti fatalne. Najčešće pogađaju osobe između 40 i 60 godina, a rizik je nešto veći kod žena.
 
Kada je reč o faktorima rizika, oni uključuju visok krvni pritisak, pušenje, genetske predispozicije i određena oboljenja poput policistične bolesti bubrega.
 
Simptomi se, ipak, često ne javljaju sve dok aneurizma ne pritisne okolne strukture ili pukne, uzrokujući iznenadne glavobolje, mučninu i gubitak svesti.
 
Kako se preko MR otkrivaju aneurizme?
 
Konvencionalna cerebralna angiografija je dugi niz godina bila jedini modalitet u dijagnostici interkranijalnih aneurizmi. Međutim, ona je sa sobom nosila i rizik od komplikacija zbog invazivne prirode, upotrebe kontrastnih sredstava, kao i jonizujuće zračenje.
 
CT angiografija takođe nosi rizike davanja jodnih kontrastnih kontrastnih sredstava, a podrazumeva i jonizujuće zračenje.
 
Danas, magnetna rezonanca i angiografija magnentnom rezonancom nude sigurnu, neinvazivnu i izuzetno preciznu alternativu.
 
Magnetna rezonanca koristi snažna magnetska polja i radio talase kako bi kreirala slike mozga i krvnih sudova bez upotrebe štetnog zračenja. 
 
Posebne tehnike kao što su TOF-MRA (time-of-flight MRA) omogućavaju detaljnu analizu krvnih sudova, otkrivajući aneurizme koje su manje od 3 milimetra, bez korišćenja kontrasta.
 
  
Foto: Life Scan
 
Brojne prednosti magnetne rezonance
 
Prednosti magnetne rezonance (MR) u dijagnostici aneurizmi su brojne, a pre svega je prati činjenica da je ona neinvazivna, odnosno ne postoji rizik od komplikacija koje prate klasičnu angiografiju.
 
Dodatno, multiplanarna analiza omoguća lekarima da vide aneurizme iz različitih uglova - što je ključno za planiranje lečenja.
 
Osim toga, MR ne koristi jonizirajuće zračenje, što je važno za sve pacijente, a posebno za one koji moraju biti redovno praćeni zbog visokog rizika od rupture. 
MR angiografija može otkrivi i druge patološke ili urođene promene krvnih sudova mozga koje mogu biti od značaja.
 
"Rano otkrivanje intrakranijalnih aneurizmi daje mogućnost pravovremenog lečenja i uvođenje režima koji će značajno smanjiti rizik od eventualne rupture", navode u Life Scan-u.
 
Dodaju i da je danas kod značajnog broja aneurizmi moguće lečenje minimalno invazivnom intervencijom kateterizacijom i bez reza, koje omogućava isključivanje aneurizme iz protoka krvi i otklanjnje rizika od rupture.
 
"Rano dijagnostikovanje može značiti razliku između života, smrti ili teškog invaliditeta, i zato je MR postao neizostavan u modernoj medicini. Kako tehnologija napreduje, očekuje se da će ove metode postajati još preciznije, pružajući lekarima i pacijentima dragocenu prednost u borbi protiv ovih skrivenih neprijatelja zdravlja", ističu u Life Scan-u.
Kako zakazati pregled?
 
Dijagnostički centar Life Scan nalazi se na adresi Futoški put 16c (ugao Futoškog puta i ulice Stevana Hristića). Pregled se može zakazati telefonskim putem, pozivom na broj 060/50-50-150. Radno vreme od ponedeljka do petka je od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 14.30 časova.
 
Više o ovom dijagnostičkom centru i uslugama pogledajte OVDE.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.