Srbija od novembra uvodi skrining za rano otkrivanje raka pluća

U Srbiji će novembra početi organizovani skrining za rano otkrivanje raka pluća.
Srbija od novembra uvodi skrining za rano otkrivanje raka pluća
Foto: Pixabay
Srbija će postati prva zemlja Zapadnog Balkana koja će na taj način dijagnostikovati to oboljenje, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Klinici za pulmologiju.
 
Navedeno je da u Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 7.000, a umre više od 5.000 osoba.
 
Savetnik ministra zdravlja za prevenciju Nebojša Tasić je rekao da je Srbija na drugom mestu u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka pluća, ali da te brojke mogu da se promene, jer rak pluća, kao i neke druge bolesti, može biti izlečiv ako se otkrije na vreme.
Dodao je da su skrining i prevencija veoma čvrsto povezani, jer je skrining upravo početak prevencije, a rana dijagnostika je ključ uspeha.
 
Preporuka je da se na skrinig odazovu prvo viskorizične osobe - stariji od 50 godina i dugogodišnji pušači, rekao je Tasić i dodao da bi potom trebalo obuhvatiti i sve ostale kategorije.
 
Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović izjavio je da za početak, u Klinici za pulmologiju ima optimalnih uslova da se organizuje skrining na rano otkrivanje raka pluća za građane iz Beograda i da će potom, ukoliko zainteresovanost građana bude velika, uključiti i druge klinike. 
Kako je naveo, ta klinika ima aparat za skrining - "niskodozni skener" čija je doza zračenja šest puta manja od standardnog skenera.
 
"Kada krenemo sa skriningom, okupićemo sve direktore domova zdravlja u Beogradu i predočiti im na koji način pacijente mogu da upute na skrining", dodao je on.
 
Na konferenciji je rečeno i da na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od karcinoma pluća i da statistika pokazuje da se kod više od 70 odsto pacijenata karcinom otkrije u poslednjem stadijumu bolesti, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.
 
Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), Udruženje "Punim Plućima" i Kinika za pulmologiju UKC Srbije zdravlja sproveli su istraživanje informisanosti građana o raku pluća, prevenciji i skriningu u kom je učestvovalo 600 građana Srbije u riziku koji će i biti obuhvaćeni skriningom, a stariji su od 50 godina i pušači.
 
Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kazao je da rezultati istraživanja pokazuju da građani koji su odgovorili na pitanje o uzroku raka pluća, smatraju da su cigarete najčešći uzrok (64 odsto), 14 odsto ispitanih navodi zagađenje, a po devet odsto ispitanih ističe stres i nasledni faktor.
Više od polovine pušača starijih od 50 godina je pokušalo da ostavi pušenje, a među njima 46 odsto tri ili više puta.
 
Najčešće navedeni razlozi zašto nisu prestali da puše su osećaj koji pruža nikotin i ritual paljenja cigarete i povlačenja dima, pokazalo je istraživanje.
  • Milanka

    17.10.2024 16:54
    Beograd?!?
    Opet Beograd?!? Ali to nije sve. Hvale se s otkrili "rupu na saksiji". Gde je nekadašnje fluorografisanje svih punoletnih gradjana? Dodje "autobus" u svako selo, dobiješ poziv i trakicu za rano otkrivanje šećera, snime te u zakazano vreme i kome nešto ne valja - ZOVU i LEČE. I snimak čuvaju, zlu ne trebalo dogod si živ. Jel to tako nemoguća misija danas?!?
  • Radojka

    17.10.2024 16:46
    Vec se radi
    U Novom Sadu vec 3 god to rade. Pušači mogu da se prijave kod svog lekara i onda ih posalju na skener da se snimaju. Cula sam da i Subotica to radi vec 2 god,neki su tamo isli i sve besplatno
  • Maja

    17.10.2024 13:57
    Za neke kasno...
    "Kada krenemo sa skriningom, okupićemo sve direktore domova zdravlja u Beogradu..." ??? Samo u Beogradu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.