Gastroenterolozi objasnili: Evo zašto smo pospani nakon obilnog obroka

Svima nam se bar jednom desilo da smo pojeli obilan obrok, a zatim poželeli da legnemo i odmorimo nekoliko sati.
Gastroenterolozi objasnili: Evo zašto smo pospani nakon obilnog obroka
Foto: Pixabay
Čini se da za to postoji naučni razlog, a gastroenterolozi su za "HuffPost" objasnili o čemu se radi, prenosi Index.hr.
 
Oni smatraju da je verovatnije za pospanost odgovoran obrok, bogat ugljenim hidratima, koji u kombinaciji sa šećerom dovodi do "kome" izazvane prejedanjem.
 
Pospanost nakon obroka, poznata i kao "food coma", odnosi se na "onaj slatki, pospani osećaj nakon velikog obroka".
 
Prema rečima gastroenterologa dr Dipinder Gojal, postprandijalna pospanost se uglavnom javlja tokom praznika kada konzumiramo velike obroke, puno šećera i alkohola koji mogu izazvati ovo stanje.
 
Zašto se osećate pospano nakon obilnog obroka?
 
Pospanost se javlja zato što se krv iz mozga preusmerava u probavni sistem da obradi sav taj dodatni unos hrane.
 
"Što je obrok veći, to više krvi ide u probavni sistem da bi pomoglo varenju. Manje krvi u mozgu čini nas pospanim. Ali kvalitet sna može biti narušen zbog konzumiranja alkohola i probavnih problema uzrokovanih teškim hranu", ističe dr Rič Džozef.
 
Ako imate bilo kakvo zdravstveno stanje, kao što je apneja u snu ili hipotireoza, to takođe može doprineti pospanosti nakon obroka.  Ugljeni hidrati su zapravo najveći „krivac“ za pospanost nakon jela.
 
Pire krompir, batat, nadev, peciva i pite puni su ugljenih hidrata koji mogu da naruše ravnotežu šećera u krvi.
 
"Hrana sa visokim glikemijskim indeksom ima tendenciju da izazove nagle skokove i padove šećera u krvi. Pad šećera u krvi može se osetiti kao popodnevni umor ili jednostavno izazvati razdražljivost i iscrpljenost", objašnjava dr Džozef.
Rešenje leži u dodavanju namirnica bogatih vlaknima, kao što su zelena salata, bundeva ili prokelj, koje mogu pomoći u suzbijanju letargičnih efekata ugljenih hidrata, prenos Index.hr.
 
"Ako je obrok obilan i sastoji se od raznih ugljenih hidrata, masti i proteina, verovatno će izazvati manji skok šećera u krvi, posebno ako prvo jedete proteine i masti, a zatim slatke ugljene hidrate", zaključuje dr Džozef.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Zn

    28.12.2024 18:36
    Zn
    Ne treba biti doktor da znas sa godinama kada se pre jedeš organizam se muci da svari obilnu hranu i time gubis vise kiseonika sto izaziva zevanje dremku ne kom gorušicu i infarkt. Zato hranu unositi ceo zivot tri puta dnevno količina zatvorena pesnica ako treba i pet puta dnevno ali pola pesnice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

VIDEO: Menstrualno siromaštvo u Srbiji

Poslednje dve godine ženske organizacije pokrenule su priču o ukidanju ili smanjenju poreza na menstrualne proizvode, čime su doprinele i skidanje tabua sa ove teme.

Važnost joda za zdravlje

Jod je esencijalan mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju, a njegov nedostatak može da izazove zdravstvene probleme.