Ovo su greške zbog kojih vam punjene paprike nisu dovoljno ukusne, a mogu biti

Svaki dom ima svoj recept za punjene paprike.
Ovo su greške zbog kojih vam punjene paprike nisu dovoljno ukusne, a mogu biti
Foto: Pixabay

Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirov pirinač, dok je drugi prave na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan, piše Pun kufer.

Tajna sočnosti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se ono bolje sjedinilo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje.
 
Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini supe od povrća i koncentrata paradajza, a "klasičari" više vole da dodaju domaći sos od paradajza.
Ovo su najčešće greške zbog kojih ovo ukusno jelo ne ispadne onoliko savršeno koliko mogu da budu:
 
Kupujete pogrešnu vrstu paprika
 
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke kore, poput babura. 
 
Naravno, možete pokušati da eksperimentišete i s drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
 
Birate pogrešno meso za punjene paprike
 
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput tucane paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka u prahu. Može se ubaciti i jaje.
 
Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobra je razmera 70:30 u korist junetine. 
 
U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu.
 
Paprike punite do vrha
 
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinaču raste zapremina, pa smesa može ispasti, a paprike popucati.
 
Na vrh mesne smese možete staviti i isečen komad paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti ukusnija.
Dodajete previše zaprške
 
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako jelu dodate i masnoću iz nadeva, kao i dosta zaprške, postoji rizik da imate stomačne tekobe.
 
Lakša varijanta obroka podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti sok punjenih paprika.
 
Pogrešno pripremate pirinač
 
Razlog zbog kog su paprike kod nekih uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Ako izaberete nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat će biti razočaravajuć.
 
Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko kuvati, odnosno kratko ispržiti na ulju ili svinjskoj masti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti