Šta je Matijević do sada pokupovao po Vojvodini?

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa, proširio je svoje poslovno carstvo kupovinom većinskog paketa "Mirotin grupe" iz Vrbasa.
Šta je Matijević do sada pokupovao po Vojvodini?
Foto: 021.rs
Time se njegova imperija povećala za još deset firmi, a do juče brojala je nešto više od 70 firmi, koliko je bilo pod okriljem ove kompanije, među kojima su i fabrika ulja "Banat" i poljoprivredno gazdinstvo "Sava Kovačević".
 
Ovom kupovinom, u njegovo vlasništvo su došli i mlin "Mirotin Tisa" iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo "Ečka" iz Lukinog Sela, mlekara "Dana", "Agrovojvodina komercservis" iz Novog Sada, kao i preduzeće "Agrimaks" iz Vrbasa. 
 
Uz to, on sad gazduje i kompanijama "Mirotin energo", "Mirotin vet", "Mirotin invest" iz Vrbasa, ali i "Mirotin Crna Gora" iz Podgorice.
 
Drugim rečima, ovom transakcijom Matijević je postao verovatno vlasnik najvećeg broja firmi ali sa njom je učvrstio i prvo mesto na listi srpskih veleposednika jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta uvećao za još 4.000. Toliko se u katastru do juče vodilo na poljoprivredno gazdinstvo "Savo Kovačević". 
 
Tome se, kako piše Blic, može dodati i oko 2.500 hektara u Hrvatskoj.
 
Na godišnjem nivou broji oko 100.000 tovnih svinja, 5.000 komada tovne junadi i 7.000.000 tovnih pilića, ali se čini da "igru velikih brojki" sada preusmerava na hektare oranica, odnosno poljoprivredu.
 
Da je to tako potvrđuje i njegov sin Zoran Matijević, koji za Blic navodi da je upravo zbog toga i kupljena kompanija "Mitron grupe" iz Vrbasa. Ne želi da otkrije koliko je novca za nju izdvojeno, ali navodi da je to jedno od najznačajnijih ulaganja ove kompanije.
 
"Pregovarali smo oko tog posla dve godine, a u jednom trenutku je sve bilo zaustavljeno, ali smo razgovore obnovili pre četiri meseca i ovih dana uspešno okončali. Najvrednije od ove kupovine je poloprivredni kombinat 'Savo Kovačević' koji ima 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i to prve i druge klase. Ono po kvalitetu ne samo što je najbolje u Vojvodini već i ovom delu Evrope, a 90 odsto je pod sistemima za navodnjavanje. Poseduje i farmu krava i biogasno postrojenje iz koga se dobija struja", navodi za "Blic" Matijević.
 
On dodaje da značaj ove transakcije upotpunjuje i fabrika ulja "Banat" u Novoj Crnji.
 
"Uljara ima kapacitet prerade 100.000 tona uljarica na godišnjem nivou. Mi sa naših 40.000 hektara koje obrađujemo, imamo 35 do 40 odsto sirovina za njene kapacitete. Sve u svemu, mi smo se opredelili za tri oblasti razvoja, to su poljoprivreda, industrija mesa i nekretnine i hotelijerstvo", objašnjava Matijević.
 
Inače, sredinom avgusta novosadska kompanioja Mat real Estate u vlasništvu Petra Matijevića kupila je i zrenjaninsku fabriku Radijator AD i to za 414,8 miliona dinara. Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište, sve to na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta. Krajem juna, Matijević je kupio i autobusku stanicu preduzeća ATP Vojvodina po ceni od 2,23 miliona evra.
 
"ATP smo povoljno kupili i deo njenog prostora iskoristićemo da napravimo prodajni salon za našu poljoprivrednu mehanizaciju koju proizvodimo. Pored toga i Hrvatska je segment našeg delovanja u poljoprivredi pa ćemo nastaviti da pratimo dešavanja i na tom tržištu", kaže Matijević.
  • cure

    28.08.2021 14:16
    sta mu vredi
    kad je srbin
  • Pera

    28.08.2021 12:36
    Vidi se da se dobro nakrao i zakinuo i radnike i drzavu.
  • Paja

    27.08.2021 19:15
    Beograd prodao vojvodinu (ukratko objasnjenje)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.