Plan za Zapadni Balkan od šest milijardi evra: Nema novca za Srbiju i Kosovo ako ne ispune šta treba

Plan za ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana, vredan šest milijardi evra za period 2024 - 2027. godina, "nagrada je za sprovedene reforme".
Plan za Zapadni Balkan od šest milijardi evra: Nema novca za Srbiju i Kosovo ako ne ispune šta treba
Foto: Pixabay
Tako se danas navodi u Generalnom direktoratu za politiku proširenja (DG NEAR), ali za pojedine strane, kao što su Srbija i Kosovo, biće preduslova u vidu napretka u procesu normalizacije.
 
Evropska komisija usvojila je u sredu, uz izveštaje o napretku država u procesu evrointegracija, i plan koji sadrži niz predloga za integraciju zemalja regiona u različite programe EU i pre formalnog članstva u Uniji.
Radi se o finansijskom instrumentu koji predviđa dve milijarde evra bespovratne pomoći i četiri milijarde u vidu povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja.
 
Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba sa ciljem jačanja ekonomske integracije na jedinstvenom tržištu EU, potom jačanje integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje osnovnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama, u kojima je i pomenuti finansijski deo vredan šest milijardi.
Za razliku od IPA fondova, kada je novac davan unapred i Unija se nadala rezultatima, sada je ovaj fond drugačije postavljen - svaka vlada napravi svoju reformsku agendu koju treba da preduzme u četvorogodišnjem periodu, koliko traje plan. U tom vremenskom periodu potrebno je potom detaljnije razraditi reforme koje će preduzeti u periodu od šest meseci, godinu dana.
 
Kada se ispuni reforma, novac se isplaćuje na šest meseci u nacionalni budžet, ističu u DG NEAR i navode da je sistem Plana rasta "reforma - nagrada".
 
Posebni uslovi za Beograd i Prištinu
 
Objašnjavaju da postoje i posebni preduslovi za isplatu novca kada je reč o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, jer se očekuje napredak u normalizaciji odnosa i primena svih postignutih dogovora.
 
Ukoliko strana A blokira napredak u primeni dogovora, neće dobiti novac, dok će podršku dobiti strana B, objašnjavaju.
 
Slična situacija i sličan uslov je za pristup jedinstvenom tržištu. Ako neko blokira saradnju u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta, opstruira je i nije tome predan, neće dobiti pristup jedistvenom tržištu EU, dodaje se.
 
"Blokirate samo sebe, nikoga drugog", preciziraju u DG i ukazuju da su "stekli utisak" da su Beograd i Priština nedavno tokom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen jasno informisane o tome.
 
Namera je da prve isplate počnu sledeće godine u ovom periodu, ali ono što se mora učiniti pre toga je da se Savet EU i Evropski parlament saglase o ovom predlogu Evropske komisije.
 
"Želimo da proces bude završen na proleće, kako ne bismo ušli u jaz zbog izbora u Evropskom parlamentu. Ako se reforme ne ispune, novac će biti izgubljen", navode u DG NEAR i dodaje da ako se novac u slučaju ispunjenja reformi uplaćuje kao budžetska podrška.
 
Koliko ko dobija?
 
Još se vode razgovore koliko će koja zemlja u regionu dobiti novca, dodaju u DG NEAR i objašnjavaju da će tri milijarde evra ići u investicioni fond koji podrazumeva ako imate dobre projekte - novac će biti dostupan.
 
Ostale tri milijarde biće podeljene kao budžetska podrška između zemalja, ali se još vode razgovori o detaljima.
 
Uz Plan rasta za Zapadni Balkan, zemljama ostaju na raspolaganju i IPA fondovi.
 
U slučaju da zemlja dobije prvu ratu novca, "nagrade", a potom nazaduje u reformama, naredna rata neće biti isplaćena.
 
Novac neće "otići iz regiona" ako nijedna od država ne ispuni uslove iz reformske agende, već će suma od tri milijarde za budžetsku podršku otići u deo novca za investicije, onih preostalih tri milijarde.
Cilj Plana je da se obezbedi rast ekonomija u regionu od sedam odsto godišnje. 
  • Mira

    01.02.2024 21:05
    6 milijardi
    Da li sam ja dobro razumela iz vesti na N1 da ce iz ovog aranzmana biti iskljucene zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji?
  • Mamba

    10.11.2023 16:36
    Glupirate se te pare ce ekonomski tigar utrostručiti sa njegovom pameti a to je radnicima skineš 30% plate na par godina a svojim naprednim kadrovima podigneš plate 110% i svi zadovoljni…
  • Лиманац

    10.11.2023 11:49
    Србија не продаје дупе за паре! Бићемо сиротиња до краја света и века ако треба, али се нећемо полакомити на те западне трикове и преваре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija